Quantcast
Kezdőlap SzabadidőÉlményparkok/kalandparkok A LUPA, a legközelebbi “tengerpart”

A LUPA, a legközelebbi “tengerpart”

Pöttyöslabda

Négy új attrakcióval: egy autósmozival, egy horgászcentrummal, egy egyedülálló csúszdával és egy szaunatoronnyal valamint egy megújult helyszínnel, a tavaly még Öböl Strand néven megismert, Dürer Öbölként működő kultúrstranddal színesedett az idei strandszezonban Budapest tengerpartja, a LUPA – amúgy is gazdag – szolgáltatásainak sora.

Budapest északi határában, a Pilis festői környezetében immár negyedik éve hívták életre többmilliárdos beruházással a hazai strand és strandsport élet legizgalmasabb vízpartját, a Budapest tengerpartjaként elhíresült LUPA Beach-et. A LUPA egy új minőséget hozott a nyári vízparti időtöltés terén a családoknak, a vízi és strandsport kedvelőknek, a baráti társaságoknak és mindazoknak, akik a nyarat egy karibi hangulatú vízparton képzelik el. A tó türkizkék vizével és fehérhomokos, pálmafás partjával, vízparti éttermeivel, koktélbárjaival már évek óta egyre nagyobb sikerrel csalogatja a látogatókat, de a fejlesztések még korántsem fejeződtek be. Idén tovább bővült a paletta, de a járvány is alakította a forgatókönyveket, egyes fejlesztések felgyorsultak miatta, mások pedig inkább elnapolódtak a bizonytalanná vált helyzetben.

Az „elérhető tengerpart”

“A külföldi nyaralások lehetősége még meglehetősen bizonytalan, de azok számára, akik a távoli tengerpartok nyújtotta élményekre és környezetre vágynak, már elérhető alternatívát nyújt a LUPA Beach” – meséli Gerendai Károly, Budapest tengerpartjának megálmodója. “Eddig is azt tapasztaltuk, hogy évről évre többen vannak, akik igénylik és értékelik a változatos, minőségi szolgáltatásokat, ugyanúgy, mint a pálmafás tengerpartot idéző helyszínt, főleg úgy, hogy az áraink versenyképesek az alacsonyabb színvonalú hazai versenytársainkkal” – mondja a tulajdonos. És valóban, képek és beszámolók tanúskodnak róla, hogy a Budapest északi határában kialakított LUPA Beach, a karibi tengerpartok világát megidéző hangulatával hamar egyedi színfoltja lett nemcsak Magyarországnak, hanem az egész közép- európai térségnek.

Beach-ételek és holdfényes vacsorák

A karanténhelyzet árnyékában elmúlt hónapokban már bizonyára sokaknak nagyon hiányoztak az éttermek és bárok. Most, hogy végre adott a lehetőség és az időjárás is megengedi, mindenki szívesen ül ki a szabadba egy hangulatos teraszra. Mindez fokozottan igaz, ha ezek a teraszok közvetlen vízparti környezetben várják a látogatókat. „Természetesen a szabályokat betartva, de már május végén megnyitottak a strand éttermei és koktélbárjai” – mondja Gerendai, aki már a LUPA megálmodása óta arra törekedett, hogy a strand vendégeit változatos és magas színvonalú gasztronómiai kínálat fogadja. „Azáltal, hogy estére is megnyitjuk a kapukat és 19 órától, már mindenki ingyenesen léphet be a területre, az is határozott célunk, hogy a látogatók minél szélesebb körét idevonzzuk. Azokat is, akik csak korzóznának a partmenti sétányon, meg azokat, akik szívesen táncolnának a homokban egy sunset partin, de persze azokat is, akik inkább egy holdfényes vízparti vacsorára vágynak partnerükkel vagy barátaikkal” – mondja a LUPA Beach főnöke.

 

Budapest tengerpartja nem csupán a szabadidős- és sporttevékenységek változatos tárházát nyújtja, de gasztronómiai kínálatával is igyekszik minden igényt kielégíteni. A két strandon több mint 20 vendéglátóegység nyújt sokszínű kínálatot a hamburgerestől a Costes-ig. A LUPA Beach “gasztrosétányán” egyszerre ott vannak a tipikus strand ételek és a különlegesebb fogások. A vízparti bárok és beach klubok is nagyon színes választékot kínálnak, a kávézótól a koktélbárokon át, a Divino beachbárjáig vagy a Costes Beach Clubban elfogyasztható éttermi fogásokig.

Nem mindenhol mély a víz

Sokan, akik számára a víz nem annyira biztonságos közeg, tartanak attól, hogy az egykori bányatóban veszélyes lehet a fürdőzés. Bár az előírásoknál sűrűbben találhatók a LUPA-tó partján a vízimentők is, aki fél a víztől nem lesz bátrabb a szakképzett mentők látványától sem. Már a kezdetekkor a tó strandolásra kijelölt partszakaszait a beruházók kiszélesítették és a meder egy részét feltöltötték homokkal, de azóta is folyamatos a part fejlesztése. Ezáltal lényegesen használhatóbb lett a vízpart, de el kell ismerni, attól még, hogy már nem olyan meredek, mint korábban a bánya rézsűje, a tengerekhez hasonlóan, még mindig hamar mélyült a tó vize. “Idén feltöltöttünk egy részt, létrehozva egy kifejezetten enyhén lankás szakaszt, ahol most térdig, vagy kicsit beljebb már derékig érő vízben lehet játszani vagy lubickolni azoknak, akik nem kívánkoznak a mélyebb vízbe. Ezáltal végre mindenki bemerészkedhet a tóba és élvezheti ebben a fantasztikus, kristálytiszta vízben strandolás élményét” – nyugtatja meg Gerendai a félszeg strandolókat.

NoCovid

A LUPÁN a modern technológiát is segítségül hívták a járvány elleni védekezéshez. A Magyar Infektológus Társaság által lektorált, NoCovid e-learning felületet használják a strand személyzetének oktatására és egészségügyi állapotának folyamatos ellenőrzésére. Minden dolgozónak el kell olvasnia a munkájára vonatkozó tanácsokat és előírásokat, majd a rendszer le is ellenőrzi a „tudásukat”. Ezen felül a rendszer meghatározott időközönként újra felméri az állapotukat és kockázatukat. Ezzel sikerül elérni, hogy hazánkban az első „biztonságos strand” minősítést érdemelte ki a LUPA a rendszert kifejlesztő szakemberektől. Emellett a higiéniára és a zsúfoltság elkerülésére helyezik a legnagyobb hangsúlyt. Például a Tó területén számos kézfertőtlenítő pontot alakítottak ki, illetve a zárt terek használatát és a sorban állást is szabályozzák, sőt  napágyak egy részét egymástól fizikailag is elkerítették, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát.

Családosokat is vár a LUPA

A LUPA kifejezett figyelmet fordít a családosokra, ezért a tó körül számos családbarát szolgáltatást alakítottak ki, ami vonzó lehet még az apró csemetéket pátyolgató szülőknek is, de az óvodás vagy iskolás gyerekeknek már kifejezett mennyország az a rengeteg izgalmas lehetőség, amivel a családok számára dedikált partszakaszon és környékén várják őket. A nagyobbaknak ott van a hatalmas vízi kalandpark, ami tulajdonképpen egy nagy, felfújható “vízi vár”, mászókákkal, csúszdával, ugrálókkal. Persze nem lehetnek egész nap csak a vízben a gyerekek, ezért használhatják a látványos, fából készült, tematikus játszóteret is. De van trambulinpark, légvárak, vízi dodzsem és egy hatalmas partra vetett vitorláshajó díszlet is, amin akár szülinapi zsúrokat is lehet rendezni. Emellett az idei évtől már szakképzett gyerekanimátorok segítenek a szülőknek, ha kicsit szabadulnának a gyermek állandó felügyeletétől.

LUPA Drive-in – Autósmozi a LUPÁN

A 60-as évek amerikai autósmozijainak fénykorát igyekszik megidézni a LUPA Drive-in Autósmozi, Budapest tengerpartjának főparkolójában, sikerfilmeket vászonra víve. Majd’ 90 évre tekint vissza az autósmozi intézménye, aminek az ötlete egy amerikai úriembertől származott, aki 1933-ban, New Jersey államban nyitotta meg az első olyan mozit, ahol autóból nézhették a filmeket a látogatók.  Az autósmozi a 60-as években élte fénykorát és egy nagy ugrással most elérkeztünk 2020-hoz, amikor egy világjárvány újraélesztette az autósmozi intézményét, és hol is lehetne ideálisabb környezet ehhez Magyarországon, mint Budapest tengerpartján. A mozizásra kijelölt parkoló részen maximum 100 autó fér el kényelmesen. A filmek hangját az autórádión keresztül, egy rádiófrekvencián keresztül hallhatják, miközben a 60 m2-es valódi filmvászonra vetítve, természetes környezetben, a szabad ég alatt élvezheti a nézőközönség a hazai és nemzetközi sikerfilmeket. A minden nap változó előadások sötétedés után, este 21 órakor kezdődnek, de a bevállalósabbaknak péntek éjszakánkén klasszikus horrorfilmeket is vetítenek. Az igazi autósmozi élményhez egy autentikus mozibüfé is jár, pattogatott kukoricával és hot-doggal. Bár a 4990 Forintos belépő autónkként fizetendő, ezért az árért fejenként egy ajándék üdítőt is kapnak a gépjárműben tartózkodó vendégek, akik, ha kedvet kapnak, a mozi előtt korzózhatnak is egyet a LUPA-tó partján, hiszen 19 órától már ingyenes a belépés a területre.

 

Thaiföld, Dubai és Amerika mellett már a LUPÁN is: Slip and Fly, az ország legizgalmasabb csúszdája

A LUPA idei leglátványosabb attrakciója az ország immár legizgalmasabb csúszdája, ami három különböző dobásszögben “hajítja” a vízbe a látogatókat. Lesz extrém, közepes és úgynevezett alap csúszda, melyek átlagsebessége elérheti a 35 km/órát. A kérdés, hogy melyik dob fel magasabbra, ami akár 4 méter is lehet, illetve messzebbre, ami akár 10 méter repülést is jelenthet a víz felett. A Slip and Fly csúszda a világban egyre több helyen megjelenő beach attrakció, ami rendkívül vonzó és szórakoztató mind a vízimádóknak, mind az extrémebb sportok kedvelőinek. Még csak pár ilyen csúszda található egész Európában, de itthon a LUPA Beach látogatói már mostantól kipróbálhatják a Slip’n’Fly érzést.

Horgászat a LUPÁN: görbüljön a bot

Május 15-től már a horgászat szerelmesei számára is élménydús a LUPA-tó. A tóról eddig is komoly legendák terjedtek a horgászok körében és most, hogy megnyitja kapuit a sporthorgászok előtt, sokak korábbi álma válik elérhetővé. Mostantól tehát a strand részektől legtávolabb eső, 1500 méteres  partszakaszon újonnan kialakított 35 horgászállással várják azokat a horgászokat, akik szeretik a kihívásokat.  Gerendai Károly, Budapest tengerpartjának megálmodója szerint a mostani fejlesztés még csak az első lépés a horgászat terén, mert rövidesen tovább bővítik, mind a szolgáltatásokat, mind a halállományt.
“Közel a városhoz, távol a világtól”, mondja a LUPA Fishing Centrum szlogenje, ami a fővárosból percek alatt megközelíthető, de mégis a nyüzsgésből kiszakadó, természetközeli élményre, a sporthorgászatra hívja fel a figyelmet. „Az egykori kavicsbánya története több évtizedes múltra tekint vissza és horgászati szempontból rendkívül izgalmas és „élménydús” kalandokat kínál” – meséli Gerendai Károly. A szakértők szerint különleges adottságú a LUPA halállománya. A tó korából következően a kristálytiszta víz tartogathat igazi „matuzsálem” pontyokat, amurokat, süllőket, csukákat, sügéreket és harcsákat is. A szóbeszéd szerint még kecsegék és márnák is élnek a vízben.

Dürer Öböl a LUPÁN

Budapest kultikus szórakozóhelye, a Dürer lett a névadója a LUPA-tó eddig Öböl Strand néven ismert részének. A közönség a tavalyi évben már megismerkedhetett a Dürer Öböl „tesztverziójával”, ám idén a teljes partszakasz vendéglátását és programszervezését átvállalta a Dürer.
Június 5-én tehát egy egészen új fejezet vette kezdetét a Dürer Kert életében, hiszen a jól ismert budapesti underground szórakozóhely kilép a névadó Ajtósi Dürer sorról, hogy „strandosított” formában, a LUPA-tó öblében bővítse a kulturális életet.
A bővülésnek köszönhetően idén négy programhelyszín biztosít platformot az előadóknak, fellépőknek, vagy akár az alkotó kedvű látogatóknak. A változatos, meglepetésszerűen jelentkező programkínálatból pedig kicsik és nagyok is megtalálhatják a számukra megfelelőt: amíg a gyerekeket egy bábelőadás köthet le a számukra kialakított területen, addig a szülők kézműves workshopon vehetnek részt, utána pedig a vízi színpadon hallgathatják meg egy csellista, vagy egy hangdrumos, netán egy szaxofonos játékát az ebéd mellé, míg a vízparti naplementét már egy lemezlovas festheti alá nyári dallamokkal, természetesen a környék lakóinak nyugalmát nem zavarva. Mindeközben lehetőség van többek között röplabdázásra, SUP-ozásra, kajakozásra, kenuzásra, egy hatalmas csobbanásra, más pedig csak úgy kitekerhet munka után biciklivel és egy jógaórával vezetheti le a napi feszültséget a parton.

LUPAtorony, szaunaházzal

A LUPA egy új, látványos építménye a LUPAtorony, ami egy 70 nm-es terasszal és egy kisebb csoportot (6 főt) befogadó szaunaházzal ad felejthetetlen élményt a pazar kilátással és melynek luxiságát emeli a LUPACabana bár “bottle service” szolgáltatása. Csak egy telefon és perceken belül érkezik a pincér a kedvenc italunkkal.

Bringával a LUPÁRa

A környezettudatosság jegyében fókuszt kapnak a bringások, kivált azért is, mert az új EuroVelo bringaút a tó dunai oldala mellett vezet majd, és amikor – várhatóan idén augusztusban – kész lesz, azon az oldalon is bejáratot nyit a LUPA. Addig is – bár a LUPÁN 1000 autó befogadására is alkalmas autóparkoló is működik – a LUPA dolgozói azzal is szeretnék ösztönözni a kerékpáros közlekedést, hogy aki bringával jön már most a LUPÁra, egy ajándék palack ásványvizet kap. S amint elkészül az EuroVelo és megnyílik az ottani bejárat, különböző szolgáltatásokra, apróbb alkatrészek vásárlására illetve kisebb szervízmunkákra is lesz lehetőség.

Környezettudatos LUPA 

A LUPA különös figyelmet fordít a környezettudatosságra. Egyrészt a vendéglátóegységek re:poharat illetve komposztálható, teljesen lebomló, természetes alapanyagokból (cukornád, PLA illetve papír) készült tányért, poharat, evőeszközöket és szívószálat használnak és van növényi bevonatú kávéspohár is.
Másrészt a LUPA területén csak környezettudatos tisztítószerekkel dolgoznak.

Kiemelt figyelmet fordítanak a víztisztaság védelmére és a LUPA környezetének védelmére, ezért a LUPA területén kizárólag elektromos meghajtású járművekkel szállítják a vendégeket illetve a munkatársak is ilyen eszközöket használnak.
Aki pedig HÉV-vel érkezik, azt a Budakalászi megállótól szintén elektromos busszal szállítják a tóhoz.
A Dürer Öböl idén is fontos a fenntartható szemlélet, amely a programokban is meg fog jelenni: a kézműves foglalkozások, workshopok fő irányvonalát képezi az újrahasznosítás és környezetvédelem.

VIP szolgáltatások

Bár a LUPA Beach minőségi színvonalával magasan kiemelkedik a hazai strandok közül, azoknak, akik ennél is többre vágynak, akadnak  szuper VIP szolgáltatások is.
Egyrészt lehet VIP belépőjegyet vásárolni, ami tartalmaz parkolóhelyet, természetesen belépést a Beach területére, a Costes vízparti területén ágyat valamint egy welcome drinket.
Aki pedig egy saját partszakaszt is akar magának, ott a Private Beach, egy-egy elszeparált hely, saját partszakasszal. Ennek az ára tartalmazza a VIP parkolót, nyilván a belépést a Beachre, törölközőt, bekészített italokat, üdvözlő italt, egész napos felszolgálót, napágyat és baldachinos ágyat.

LUPA SPORT

A LUPA egy egyedülálló élménycentrum, ahol több tucat sportolási lehetőség vár mindenkit. A LUPA egyrészt felvonultat számos rangos versenyt vízen és a parton egyaránt, a sportágak legjobbjaival. Másrészt rendszeres edzéslehetőséget biztosít mind a szabadidős, mind a versenysportolóknak. A kínálat szinte kimeríthetetlen: itt van például a közép-európai régió legnagyobb wakeboard centruma, működik egy búvárcentrum, a vízben elsüllyesztett tereptárgyakkal, de ki lehet próbálni a Flyboardot vagy szuperhős módjára előtörhetünk a habokból a menő Jetovatorral is. És nem beszéltünk a változatos beach sportokról, a szabadtéri edzőteremről, a teqballról vagy a vízen különböző evezős sportokról illetve vízilabda pályásól. És napjaink legmenőbb vízi járműve, a SUP sem maradhat le: a LUPÁN egy komoly SUP bázis várja a látogatókat.

LUPA Camping 

A LUPÁNak saját „szállodasora” is van. A glamping egy előre felállított és ágyakkal felszerelt sátrakból álló terület. Foglalható például a Prémium LUPA sátor, ami LUPA-tóra néző, kényelmi eszközökkel felszerelt sátor. Éjszakai hideg esetén a sátrak fűthetőek. Minden sátorban található konnektor és hajszárító. A takarók, párnák és ágyneműk frissen bekészítve várják a visszatérő és legújabb vendégeket. A négyszemélyes prémiumsátor mellett foglalható a LUPA legcsendesebb részén lévő 2 személyes Luxus LUPA sátor is, természetesen luxi szolgáltatásokkal. A glamping állandó befogadóképesség 62 fő, csoportos igény esetén akár 200 főig bővíthető.

És természetesen továbbra is jár a Westend City Center mellől induló LUPAbusz, oda-vissza a nyitvatartás ideje alatt, menetrend szerint, ami itt található: http://LUPAbusz.hu

Ez is tetszeni fog