Quantcast
Kezdőlap SzabadidőÉlményparkok/kalandparkok Többszáz tobozt szüreteltek le speciális technikával a Follyban!

Többszáz tobozt szüreteltek le speciális technikával a Follyban!

Pöttyöslabda

A szombati munkanap ellenére ismét nagy volt az érdeklődés a Folly tobozszürete iránt: idén a himalájai cédrusok, az atlaszcédrusok, valamint az óriástobozú fenyők tobozait szüretelték le az arborétumban – alpintechnikával. Többszáz toboz került december második szombatján a kosárba – kizárólag magfogás céljából. A több mint 10 méter magas, a világ legnagyobb tobozát termő Pinus coulteri (óriástobozú fenyő) speciális eszközökkel való szüretelése volt a legnagyobb látványosság. Óriástobozú fenyőt két-három évente szüretelnek, idén 57 db tobozt szüreteltek le, amelynek súlya mintegy 110 kg. A vezetett túrák része volt tobozbemutató is, ahol bemutatásra kerültek a kert tobozai.

Kép forrása: Folly Arborétum

“A tobozok kizárólag magfogás céljából kerülnek leszüretelésre, nem vihetők el, de a szüret napján a Folly ajándéktobozokkal kedveskedik a vendégeknek, akik erdei fenyő, feketefenyő, himalájai selyemfenyő, mexikói selyemfenyő és ciprus tobozok közül választhatnak majd.

Toboz ki-mit-tud:

Az atlaszcédrus tobozai könnyen felismerhetők a tojásdad alakjukról. A himalájai cédrus tobozai is hasonló formájúak, de az atlaszcédrusénál nagyobbak. A tobozok a nemzetség minden példányánál éretlenül zöldek, majd bebarnulnak, végül sötétbarnán, tobozpikkelyekre szétesve hullanak le a fáról, miközben elhullatják a magjaikat. Az óriástobozú fenyők érett tobozai 30–40 cm hosszúak és 20-30 cm szélesek is lehetnek.”

– olvasható a Folly Arborétum weboldalán.

Ez is tetszeni fog