Quantcast
Kezdőlap Uncategorized Családi és ifjúsági programok a Müpában

Családi és ifjúsági programok a Müpában

pottyos

A Müpa márciusi programkínálatát itt találjátok.

 

 

A Müpa márciusi programkínálatát itt találjátok.

program

Ringató – zenés foglalkozások kisgyermekeknek
2016. március 2., 9., 16., 23., 30.  szerda 9:45-10:15; 10:30-11:00
Kék terem
A népdalok, mondókák, ölbeli játékok újrafelfedezésének, az együttes éneklés és játszás újbóli megismerésének lehetőségét kínálja gyermekek és szüleik számára az országosan ismert és méltán népszerű zenés foglalkozás. A program megalkotója, dr. Gállné Gróh Ilona várja mindazokat a szülőket, akik szeretnének együtt énekelni, játszani, zenélni kisgyermekükkel.

Jegyárak 1000 Ft (családi jegy)

Korosztály: 0-3 év

Tesz-vesz óvoda
2016. március 3., 10., 17., 24., 31.  csütörtök 16:30 — 17:15
Lépcsőterem

Az interaktív zenei játékok célja az óvodás korú gyermekek zene iránti érdeklődésének ébrentartása, improvizációs készségük kibontakoztatása, hétköznapi tárgyak (légycsapók, óriás csipeszek, óriás gombok, színes sálak, kendők) zenei környezetbe helyezése a fantázia, a kreatív gondolkodás által. A programban a Tesz-vesz muzsika koncepciója él tovább.
Korosztály: 3-6 év

Jegyárak 1000 Ft (családi jegy)

Cifra Palota
Interaktív programok tanulni vágyó gyermekeknek és felnőtteknek
2016. március 6., 13., 20.,027   vasárnap 10:00-13:00
Kék terem, Zászlótér, Átrium, (Előcsarnok)

A Cifra Palota azokat a családokat várja, amelyek aktívan, kreatívan, tartalmas programokkal szeretnék eltölteni az időt. A színpadon zajló zenés, tánc- és meseelőadások, valamint az előcsarnok többi területén megrendezett zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő programok és játékok kapcsolódnak a programsorozat heti témájához és a Müpa más előadásaihoz.
Korosztály: 0-12 év

A rendezvényre a belépés díjtalan.

Tesz-vesz muzsika
2016. március 14., 21.,   hétfő 10:30 — 11:00
Lépcsőterem

Hétköznapi tárgyak (törölköző, sál, csipesz, gomb, fakocka) kreatív felhasználásával, mindennapos élethelyzetek (öltözés, fürdés, teregetés) felidézésével szövi a dalos, mondókás játékok sorát Hegedűsné Tóth Zsuzsanna, az ELTE Tanító- és Óvóképző Főiskolai Karának oktatója.

Jegyárak: 1000 Ft (családi jegy)

Korosztály: 1,5-3 év

Zenebona – Ne csak hallgasd!
Kreatív játék hangokkal és hangszerekkel
2016. március 12., 26. szombat 11:00-13:00
Lépcsőterem

A 10-15 fős csoportok számára szervezett foglalkozások résztvevői improvizációra, zenei kreativitásra épülő tevékenység közben fedezhetik fel eddig ki nem aknázott képességeiket, élvezhetik a „zenecsinálás” örömét. Egyúttal bővíthetik zenei ismereteiket, megismerhetik a hangszerek működését, sőt maguk is próbálkozhatnak hangszerkészítéssel. Egyéni érdeklődőket szombat délelőtti időpontokban várunk, 5-9 éves korig. Oktatási intézmények csoportjait a meghirdetett időpontokon kívül fogadjuk, egyeztetés alapján, 18 éves korig. Érdeklődés, jelentkezés és regisztráció a csip@mupa.hu e-mail címen.

Időpontok és témák szombati napokon:
2016. március 12., május 28.: rezgő levegő (aerofon hangszerek)
2016. március 26.: rezgő szálak (chordofon hangszerek)

Jegyárak: 1000 Ft
Korosztály: 5-8 év

Minimatiné
Az ördög három aranyhajszála
2016. március 12.,26. szombat 11:00-12:00
Üvegterem

Közreműködők: Szörényi Júlia, Fülöp József, Kormos Z. Zsolt – zenei közreműködő
Alkotó: Szűcs Emese – tervező

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy falu. A faluban pedig élt egy favágó és a felesége, aki háromszoros mese-szépségverseny győztes volt. Miután fiacskájuk születik, aki tiszta anyja, a szülőknek egy asszony már a gyermek csecsemőkorában megjósolja, hogy egy nap majd a király lányát veszi feleségül. Nagy gubanc lesz itt, no meg az ördög aranytincses hajában is, amelyet a helyszínen bogozunk ki a kedves csimoták és szüleik szeme láttára, élő zenével. A mese megtekintését csak kiskorúak felügyelete mellett ajánljuk!
Jegyárak: 1000 Ft
Korosztály: 3-8 év

MUS-E – Kreatív művészeti foglalkozás
2016. március 12.,26.   szombat 16:00 — 17:30
Lépcsőterem
A MUS-E (Musique-Europe) mintaprogram a neves hegedűművész és humanista gondolkodó, Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1993-ban indult útjára az Európai Unió égisze alatt. A művészeti-nevelési program lényege, hogy a gyermekek a művészek révén olyan impulzusokat kapnak, amelyek érzékennyé teszik őket a külső világ különféle jelenségeinek befogadására, értelmezésére és újraértelmezésére, továbbgondolására.
Korosztály: 8-12 év

Jegyárak: 1000 Ft (gyermekenként)

Hetedhét táncház – Kalocsai táncok és a citera
2016. március 13.,  vasárnap 11:00 — 12:00
Üvegterem

Zenés, táncos, énekes foglalkozás mesével – gyerekeknek
Közreműködők: Agócs Gergely és a Fonó Zenekar, Navratil Andrea ének, népi játékok; a tájegységek hagyományőrző hangszeres mesterei; Farkas Zoltán „Batyu” és Tóth Ildikó „Fecske”, táncmesterek

Havonta egy alkalommal, a vasárnapi Cifra Palota műsorába illeszkedő Hetedhét táncház sorozatban a legkiválóbb muzsikusok, hagyományőrző hangszeres mesterek és táncmesterek segítségével tehetik meg kezdő tánclépéseiket a gyerekek, ismerkedhetnek tájaink hagyományaival: meséivel, játékaival, szokásaival, zenéjével, dalaival és az egyes tájak jellegzetes hangszereivel, nemcsak hallgatóként, hanem a közös játék és tánc résztvevőjeként is.

Korosztály: 5-12 év

A rendezvényre a belépés díjtalan.

Babakoncert
Első találkozások az élő zenével
2016. március 14.  hétfő 10:15 — 10:45, 11:30— 12:00
Üvegterem

A Babakoncertek olyan zenehallgatási lehetőséget kínálnak, ahol a hangzás, a zenedarabok összeállítása, a környezet a babák szükségleteihez és befogadói képességeihez igazodnak, és ahol a kicsik a számukra legfontosabb felnőttek közvetlen közelségében, az ő zenéhez való viszonyulásukat mintaként megtapasztalva lehetnek részesei a zene semmivel sem pótolható élményének.

Jegyárak: 500 Ft felnőtteknek, gyerekek számára a belépés díjtalan.
Korosztály: 0-3 év

Hang-szer-szám
Utazás Symphoniába – Rézfúvósok
2016. március 19. szombat 11:00 — 12:00
Üvegterem

Közreműködők: Kovács Tamás, Breznyán István – trombita, Vági Tamás – kürt, Angyal János – harsona, Csomós János – tuba,  Körmendy Zsolt- műsorvezető

A sorozat főszereplői a zene „szerszámai”, a hangszerek. Velük ismerkedhetnek meg a hallgatók autentikus élő zene által, az azt megszólaltató muzsikusok segítségével. Ebben a félévben a klasszikus szimfonikus zenekar hangszereinek birodalmába teszünk utazást. Az expedícióhoz csatlakozó gyerekek megismerkedhetnek a zenekarral és annak legfontosabb hangszercsoportjaival.
A szimfonikus zenekar legragyogóbb megjelenésű és legfényesebb hangú csoportja a rézfúvósok kara. A virtuóz trombita, a lágy hangú vadászkürt, a tolóharsona és a dörmögő hangú tuba jellegzetes színnel járul hozzá a zenekar hangzásához. Legfontosabb közös vonásuk nem is az, hogy – amint arról nevük árulkodik – vékony fémlemezből, többnyire rézötvözetből készülnek, hanem hogy mindegyiküket tölcsér alakú fúvóka segítségével, a játékos ajkainak rezgése által lehet megszólaltatni. Különböző magasságú hangok létrehozásához különböző hosszúságú csövek szükségesek. A harsona esetében a cső hosszának megváltoztatását már régen is teleszkóposan egymásba csúszó csődarabokkal oldották meg. A többi rézfúvós hangszer valamivel több mint száz éve szelepeket kapott, amelyek megfelelő méretű toldalék csövekbe vezetik a levegőt, így teszik lehetővé mindenféle hang, ezáltal tetszőleges dallam eljátszását.

Korosztály: 8-12 év
Jegyárak: 1000 Ft

Matinékoncertek
Fények a vízen – Debussy: A tenger
2016. március 20. vasárnap 11:00 — 13:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Vezényel: Záborszky Kálmán
Közreműködők: Gerlits Réka – moderátor,  Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar

Ki ne volna kíváncsi arra, hogyan működik egy szimfonikus zenekar, hogyan készül fel egy hangversenyre, vagy hogyan gyakorolnak a népzenei együttesek, mi történik a próbákon? A kétrészes koncertek első felében a közönség a moderátor mentori közreműködésével bepillantást nyer a próbaterem mindennapjaiba, valamint – az elhangzó utasítások és magyarázatok, az egyes részletek többszöri eljátszása, gyakorlása által – a zenei folyamatokba. A hangverseny második részében színpadi öltözetben, illetve jelmezben jelennek meg az előadók, és az előzőleg alaposan megismert műsor részleteit összefüggő színpadi előadásban hallgathatja, nézheti meg a közönség.

A zeneszerzők régóta kedvelt zenei témája a víz mozgásának, hullámzásának, a fénnyel való játékának ábrázolása. Ennek a szándéknak a megvalósításában legmesszebbre talán Claude Debussy jutott, A tenger című művével. „A tenger. Három szimfonikus vázlat zenekarra. I. Szép tenger a Sanquinaire-szigeteknél, II. Hullámok játéka, III. A szél táncoltatja a tengert. Ezen dolgozom számtalan emlékemből, s itt (Bichai-n) szeretném befejezni” – írta Debussy kiadójának a mű komponálásának kezdetéről tudósító levelében. A „számtalan emlék”, amelyre a zeneszerző utal, részben a gyermekkor tengerélményére vonatkozik, részben a kor különböző művészeti ágainak (festészet, irodalom) tengerábrázolásaira. Akárcsak a korszak festőit, őt is foglalkoztatta a végtelen vízfelület szüntelenül vibráló látványa, az érzékeket minden pillanatban új benyomással támadó gazdagsága. Debussy újra és újra visszatért a víz, a tenger zenei ábrázolásának problémájához, és a romantika mestereinek gyakorlatától egyre inkább eltérő, újszerű megoldásokat kísérletezett ki. A hangverseny középpontjában Debussy különleges hangulatú, a víz sokarcú világát festői eszközökkel ábrázoló szimfonikus műve áll.

Az előadás előtt 9.45-10.30 óráig Ráhangoló címmel az Előadóteremben ingyenes zene- és drámapedagógiai foglalkozást tartunk, amelyre az előadásra jeggyel rendelkező csoportokat, illetve egyéni jelentkezőket várunk. Előzetesen jelentkezni a csip@mupa.hu címen lehet, a résztvevők létszámának és életkorának megadásával. (A foglalkozást minimum 6 főnek tartjuk meg.)

Korosztály: 10-14 év
Jegyárak: 1500 Ft

Iskoláskoncertek
Gergelyjárás
2016. március 21. hétfő 11:00 — 13:00
Fesztivál Színház

Közreműködők: Fábián Éva – népi ének, mesemondó, Turai Hagyományőrző és Ifjúsági Táncegyüttes, Zagyva Banda, Farkas Zoltán „Batyu” – műsorvezető-koreográfus
„Szent Gergely doktornak / híres tanítónknak / az ő napján / régi szokás szerint / menjünk Isten szerint / iskolába.” „Ti is ezenképpen / jertek el nagy szépen iskolába / Holott szép tudományt / vegyetek adományt / üdvösségre.”

Március 12-én, Gergely napján az iskolás gyermekek hagyományosan ezekkel a szavakkal verbuválták az iskolába a diákokat, csapatostul házról házra járva. A szereplők a katonai toborzás mintájára gyakran különféle katonai rangokat viseltek, így „szent Gergely vitézeinek” is nevezték őket. Az előadás az akkoriban szokásos tavaszi iskolakezdéshez kapcsolódó népszokást mutatja be tánccal, dallal, játékkal – hagyományőrző fiatalok közreműködésével.

Korosztály: 10-14 év
Jegyárak: 500 Ft

Ez is tetszeni fog