Quantcast
Kezdőlap Stílus & DesignGyerekszobák Erdei hangulat a gyerekszobában

Erdei hangulat a gyerekszobában

MyMiniversum

A mai szülők egészen máshogy tekintenek a gyerekszobákra. Azt hiszem nem túlzok, ha azt állítom, az önmegvalósítás egyik színtere lett. A gyermeket váró szülők legjobb tudásukat, ízlésüket, kézügyességüket is latba vetik, hogy a végeredmény szemet gyönyörködtető legyen. Nagyon szeretünk beszélgetni az első babaszobájukat tervező kismamákkal/kispapákkal, hiszen olyan lelkesedéssel tudnak beszélni akár egy pelenkázó szekrényről is, hogy az maga a csoda! Szeretünk részese lenni az örömüknek, mert nem vitás, a szeretetük legapróbb morzsáját is beleseprik utódaik kis kuckójába (akár a 2. emeletre is beköltözik az erdei hangulat)!

Így esett, hogy ma már nem veszik félvállról, hogy milyen színűek és mintázatúak legyenek a falak, mennyire ergonomikusak és bababarát festékkel kezeltek a bútorok. Hova kerülnek a pelenkák és hol etet majd az édesanya. Miután mindezeket a témákat alaposan körbejártuk, megkutattuk, megvitattuk valamilyen tematikus facebook csoportban, rátérhetünk a kisebb tárolókra, kiegészítőkre, dekorációkra. A profik az előbbieket nemcsak a praktikusság szemszögéből nézik, de nem ám! Hiszen mit ér a praktikum esztétikum nélkül?! Az esztétikum pedig azt diktálja, hogy mindezeket fogjuk össze és rendezzük valamilyen téma köré! De milyen témák vannak egyáltalán?!

Témák

Míg néhány évvel ezelőtt nagyjából csak azt választották ki a leendő szülők, hogy milyen legyen a babaszoba színe, addig ma már vezérmotívumot vagy egy tematikát is illik kiválasztani. A motívumok között divatos a felhő, a csillag, az unikornis, a házikó, a hegyek vagy valamilyen állat (ugye emlékeztek a baglyok mindent elborító uralmára?). A témák között slágerek a járművek, a foci, a lovak, a cirkusz, a dzsungel, a tenger, a dínók vagy az erdő. Ezek között vannak kifejezetten lány-, illetve fiúspecifikus témák, de erősödőben van az uniszex irányzat.
A gyerekszobáknál is érdemes szem előtt tartani a rész-egész viszonyt, vagyis hogyan integrálódik a gyerekszoba az otthonba. A legkisebbek birodalmán is gyönyörűen “át lehet csorgatni” a lakás hangulatát, természetesen sok-sok játékossággal megfűszerezve.

Az erdei hangulat

A felsorolt témák közül vegyük most jobban szemügyre az erdei témát. Az erdő egy klasszikus, mégis megunhatatlan téma. Örökzöld jellege talán abból is fakad, hogy egyrészt sok mese helyszínéül szolgál, másrészt rengeteg olyan állat élőhelye, akiket a gyerekek nagyon szeretnek! A grafikusok pedig mindig találnak egy olyan aspektust, egy olyan karaktert, ami friss lendületet ad neki.

Hogyan idézhető meg az erdei hangulat egy gyerekszobában?
Bútorok, tapéták, világítás

Egyrészt a természetes anyaghasználattól. Az erdei hangulathoz leginkább a natúr fa bútorok illenek és színekben is a földszínek dominálnak. Nagyon jól passzolnak a házikó alakú ágyak is ezekhez az enteriőrökhöz, amolyan erdei házikót szimbolizálva, amit körülvesz az erdő.
Igazi fókuszpont egy jól kiválasztott tapéta vagy falmatrica-szett, netalán néhány jól megválasztott falikép. Persze erre is igaz a kevesebb több, vagyis elegendő egyetlen falszakaszt tapétázni, jellemzően az ágy mögötti falat. Ha hangsúlyosabbat szeretnénk, válasszunk erdei állatost, de ha a visszafogottabb stílust kedveljük, akkor a famintás a jó választás. Mindegyikre találsz jó példát a lenti galériában.

Ha nem szeretünk elköteleződni egyetlen tapéta mellett sem, akkor használhatjuk a többi nagy felületet is a gyerekszobában, vagyis a szőnyeget és az ágyneműt/ágytakarót. Előnye, hogy szintén nagy méretűek, vagyis jó fókuszpontok, de könnyen cserélhetők is. Mi például imádjuk az állatos szőnyegeket róka, oroszlán, maci és még számos cuki formában!

A világítás szintén nagyon erős hangulat-teremtő/fokozó elem. Nálunk nagyon bevált Franta Ági csillaglámpája, ami egy papírból készült lámpa-búra patentokkal rögzítve. Amellett, hogy környezetbarát termék, a széles színválasztéknak köszönhetően nagyon jól variálható, amit egy jó textilkábellel még jobban fel lehet turbózni.
Ha lehet így mondani, a gyerekszobai lámpák royce rolls-a számunkra egy lengyel családi vállalkozás, a Little Lights lámpái, aminek kollekciójában számos olyan állatforma van, hogy megvalósulhasson egy fantasztikus erdei hangulat! A natúr fenyőből készült lámpák fényereje szabályozható, így olvasáshoz és éjjeli fénynek is alkalmas!

Kiegészítők

No és persze ne feledkezzünk meg a kiegészítőkről! A nagyobb és kisebb tárolókról, fogasokról! Aki előnyben részesíti az kézzel készült darabokat, annak ma már nincs olyan nehéz dolga, számos kézműves/dizájn vásár van szerte az országban, ahol kincsekre lehet bukkanni. Ilyenek a formapárnák, printek, hímzőkeretek, amik mind-mind sokat hozzátesznek a gyerekszoba egyediségéhez, hogy jó legyen ide visszahúzódni!

MyMiniversum Facebook-oldal

Ez is tetszeni fog