Quantcast
Kezdőlap Stílus & DesignGyerekszobák A praktikus ifjúsági szoba

A praktikus ifjúsági szoba

Pöttyöslabda

Az idő előrehaladtával a mesevilágban élő kisgyermekből, egy a szárnyait bontogató, önmagát kereső ifjú lesz. Ezzel együtt egyre többféle kihívásnak kell a szobájának is megfelelnie.

A tinédzser szinte egy kis felnőtt. Önállóságra, privát szférára törekszik, ahova elvonulhat a gondolataival, vagy a barátaival beszélgetni, tanulni. A játékok helyét könyvek, elektronikai kütyük veszik át. A játszószőnyeget az íróasztal váltja.

Mi változik a kamasz kor beköszöntével?

Egyre nagyobb hangsúlyt kap a saját személyisége. Ha nem akarod minden második évben lecserélni a teljes bútorzatot érdemes előre gondolkodni és olyan termékcsaládokból választani az alapdarabokat, amelyek többféle módon variálhatóak. Ha jól választjátok ki a nagybútorokat, a kiegészítőkkel, dekorációval gyorsan és költséghatékonyan lehet átalakítani a szobát bármikor.

A tanulósarok

Ügyfeleink nagyon szeretik a Lifetime bútorcsaládot. Különlegessége, hogy egyes darabok akár 15-18 féle módon is variálhatóak, állíthatóak.

Ez egy fontos szempont a tanulósarok kialakításánál. Az ergonomikus kialakítású asztalok és székek sajátossága, hogy a test méreteihez vannak igazítva. A gyerekek pedig bitang gyorsan nőnek, kettőt pislogsz és cserélheted le a teljes ruhatárát.

Teljesen más adottságai vannak egy 5-6. osztályosnak, mint egy érettségizőnek. Ebben az időszakban a fiúk akár 20-40 cm-t is nyúlhatnak, de a lányok is átlagosan 15-30 cm-t nőnek ezalatt a 4-5 év alatt.

Ezért egy fix magasságú asztal például nem tudja a teljes időszakot kiszolgálni. Arról már szót sem ejtve, hogy ebben az időszakban mennyit változik a tanulási módszer, a nagyméretű könyveket, füzeteket, rajzlapokat tabletre, számítógépre cserélitek.

Jó megoldás erre egy állítható magasságú és dönthető íróasztal, ami együtt tud nőni gyermekeddel. A magasság állíthatósága mellett nagy előnye, hogy dönthető az asztallap, ami kényelmessé és ergonomikussá teszi rajta az írást, olvasást.

Fiatalabb gyerekeknél fontos szerepe van a különböző mozgásszervi megbetegedések megelőzésében a tanulás közbeni helyes testtartásnak is. Ráadásul rendre is tanítja gyermeked, hiszen a döntött lapon nem tudja szanaszét hagyni a holmijait, mert legurulnak róla. Így egy termékkel 2 fontos dolgot is kipipálhatsz! ?

Szintén népszerűek a variálható megoldások is. Amikor egy bútor többféle módon használható, vagy használaton kívül összecsukható kis helyre. Egy kis alapterületű szobában kincset ér egy okosan variálható asztal, ami egy mozdulattal elrejthető.

A fenti asztal a beépített tárolókkal az egyik legkompaktabb megoldás, amit akár a testvérek közös szobájában is használhattok.

Ötletes ágyak és tároló megoldások

Szintén praktikusak és helytakarékosak a galéria ágyak, amelyeknek az alsó részén kialakítható a tanulósarok, vagy akár okos tároló megoldások. Az ilyen galériaágyas megoldásoknál gyakran vannak a lépcsőben is elrejtve fiókok, amivel még több tárolóhely lesz a szobában.

A rejtett terek kihasználásának kiváló példái:

  • az ágy alatti fiókok,
  • tárolók,
  • pótágyak (vagy ezek kombinációja)

Amivel értékes helyet spórolhatsz meg.

Az ifjúsági szoba enteriőrje

Ebben a korban a sok-sok játékot felváltja egy-egy dísztárgy, néhány könyv. A zárt szekrényeket és hatalmas kosarakat lecserélheted nyitott polcokra, komódokra. Érdemes arra odafigyelni, hogy az esztétikumot, letisztultságot megőrizd az átalakítás során. Noha újra kezd népszerű lenni a bohém stílus, a megvalósításban és a hétköznapokban az ilyen tereken könnyen eluralkodik az őskáosz.

Ezért érdemes egy-egy bútorcsalád mellett letenni a voksot, és a textíliákkal, tapétákkal, és egyéb dekorációkkal játszani.

Az ifjúsági szobában már szóba jöhetnek a növények is, amelyek megtörik a monotonitást, pozitív energiát árasztanak.  Ráadásul nagyon felnőttesé is teszi a szobát néhány zöld vagy virágos növény.

A színek és mintázatok terén érdemes kompromisszumot kötni. 2 maximum 3 fő szín domináljon a falon, bútorokon, és a nagy felületű drapériákon. Ha a mintázatokért lelkesedik gyermeked használjátok okosan őket. Itt is a kevesebb több elv alapján érdemes. Ha a falon megjelenik a mintázat, akkor a bútorok legyenek egyszínűek, egyszerűbb kivitelűek, vagy fordítva, válasszatok extravagáns kialakítású bútorokat, amelyek jól érvényesülnek a szolid háttér előtt.

Ezzel elkerülheted a „bazári hatást”. Ha tutira akarsz menni, akkor a bútorok esetében a natúr vagy fehér színeket részesíted előnyben, így egy éles stílusváltást is könnyebb lesz lekövetni. Ebben a korban már a fekete használata is szóba kerülhet, de ne engedj túl nagy teret neki, mert könnyen agresszív hatást kelthet. Alkudjatok meg néhány sötét kiegészítőben, és azt is ellensúlyozd ügyesen valami életigenlő narancs vagy napsárga színkombinációval! ?

Mielőtt beszabadulsz a bútorboltba:

Tervezz!

Üljetek le, beszéljétek át, hogy mire van SZÜKSÉGE, és mit SZERETNE. Vessétek össze a lehetőségekkel (szoba méretei, költségvetés, meglévő fix darabok).

Ha kell rajzoljatok több verziót, próbáljatok ki online 3D-s tervező programokat. Semmiképp se vesszetek el a kínálat rengetegében, mert nagyon könnyű össze nem illő vagy túlméretes darabokat tenni a kosárba, amit utána nem fogtok szeretni.

Weboldalunkon számos inspirációt találsz ehhez a tervezéshez, ha pedig elakadsz bármikor segítséget kérhetsz lakberendezőnktől!

Praktikus ifjúsági szobát kíván:

Kimmel Andrea és a Kimmel Gyerekbútorbirodalom csapata

Elérhetőségeink:

Bemutatóterem: Budapest, 1047 Külső Váci út 71 (Bejárat a Perényi Zsigmond utca felől)

Tel: 36 20 621 1405

Email: hello@kimmelgyerekbutor.hu

Weboldal: www.kimmelgyerekbutor.hu

Ez is tetszeni fog