Quantcast
Kezdőlap Stílus & DesignGyerekszobák A babaszoba ergonómiája

A babaszoba ergonómiája

Pöttyöslabda

Amikor születendő gyermeked saját kis birodalmát rendezed be igazából nem csak az ő igényeit kell figyelembe venned, hanem az édesanyáét is.

A pici baba eleinte csak szemléli a világot, így egy megfelelő kiságy minden igényét kielégíti.

Minden más szükséglet elsősorban a tiéd, aminek meg kell felelnie a berendezésnek:

  • a pelenkázáshoz,
  • a szoptatáshoz,
  • a rendszerezéshez, tároláshoz,
  • és esetlegesen a pihenéshez, ha a babáddal szeretnél, vagy kell aludnod.

A babád az első időkben inkább csak megfigyelője a környezetnek. Kellemes tónusú színekkel, nagy, barátságos formákkal, puha textíliákkal tudod kellemessé tenni a kis birodalmát.

Már ebben a korban is érdemes koncepcióban gondolkodni, és akár egy bútorcsaládból összeválogatni a szükséges nagybútorokat főleg, ha saját szobája lesz. Ez biztosítja a harmóniát a gyermeked számára.

Ha a hálótokban kap helyet, akkor is érdemes egy részt átalakítani a számára. Falfestéssel, szőnyeggel elhatárolni a térben, hogy idővel megtanulja mi az övé. ?

A babaszoba berendezése

Alapvetően egy kiságyra, egy pelenkázóra és tároló megoldásokra lesz szükséged, hogy a baba igényeit kielégíthesd.

A modern bababútorok sok izgalmas megoldást tartalmaznak: rejtett tárolókat, átalakítható funkciókat, és a bútorok akár a kicsivel együtt is növekedhetnek. Ha jól választasz akár 4-5 évig is kiszolgálják az igényeiteket ezek a bútorok.

A baba fekhelye

Kiságyból sokféle méret létezik a két standard a 60×120 és a 70×130 cm-es (de lehet akár 80×180 cm-eset is kapni). Kivitelben tudsz olyat választani, amit a pelenkázó komóddal kombináltak, ezek általában később kisággyá alakíthatóak.

Ha kevés a helyed válassz rejtett tárolós változatot, amelynek az aljában vagy fiók vagy pótágy van.

A kiságyba lehetőség szerint a többi bútorral azonos gyártótól válassz matracot. A Cilek latex matracokat a legszigorúbb ergonómiai és egészségügyi normákat szem előtt tartva tervezték és alkották meg. A latex a gumifa levéből a kaucsuk tejből készült habosított tejgumi, legfőbb jellemzője, hogy rendkívül rugalmas, formatartó anyag. Ez a tulajdonsága teszi lehetővé, hogy egyenletesen igazodjon a baba testének vonalához, ezáltal megfelelően alátámasztja a gerincét. medencéjét, így a test izmai teljesen el tudnak ernyedni alvás közben. Nem tudnak megtelepedni benne az atkák és a baktériumok, mivel nem jön létre az elszaporodásukhoz szükséges nyirkos, nedves környezet. A laza szerkezetének köszönhetően biztosítja a felületére kerülő nedvesség gyors elpárolgását. Előző bejegyzésünkben írtunk arról, hogy már egészen pici korban érdemes megelőzni a gerincproblémákat.

A kiságy és a pelenkázó kiválasztásánál mindenképp tegyél próbát, hogy kényelmes-e a magassága, be tudsz-e hajolni a rács felett.

Tipp: azt is vizsgáld meg, hogy a bugyivonalad magasságába esnek-e a szélek. Ha esetleg császármetszéssel szülsz az a rész néhány hétig rendkívül érzékeny lesz, nem szerencsés, ha hozzáér a kiságy rácsa vagy a pelenkázó széle miközben a babádat látod el. Érdemes olyan modellek között válogatni, amelyeknek nem a matrac magassága, hanem az ágyrács magassága változtatható. (Ilyen pl. a Cilek Natura Baby Kombi kiságya)

Pelenkázás

Mire babád szobatiszta lesz néhány ezer alkalommal ki kell cserélned a pelusát. Ezért is fontos, hogy a pelenkázót jól alakítsd ki. Mindenképp nézd meg, hogy számodra ideális magasságú-e a pelenkázó. Általában az anyuka csípőjének magassága az ideális hosszútávon. Ahogy nő a baba egyre kevésbé lesz együttműködő, ezért fontos, hogy stabilan meg tudd őt tartani.

Tervezd meg, hogy minden fontos kéznél legyen. Akár a pelenkázó fölé szerelt kisebb polccal vagy zsebes tárolóval is meg tudod ezt oldani.

Azért érdemes már a kezdetektől nem a pelenkázóra tenni a popsikrémet, törlőkendőt, mert csemetéd meg akarja majd kaparintani ezeket.

Tipp: nem szokták elmondani a bababoltban, de a pelenkázáshoz fényre is szükséged lesz. Pláne, ha éjjel nem akarsz nagy villanyt kapcsolni. A legtöbb pelenkázó a falhoz van téve, ezért a mennyezeti lámpa fényét el fogod takarni miközben tisztába teszed a babát. Egy fali- vagy állólámpát szerezz be a pelenkázó mellé!

A baba táplálása

Tervezd meg a szoptatást, etetést. Sokan nem gondolnak előre bele, hogyan fogják etetni kicsinyüket. A szoptatás egy újdonsült édesanyának és a babának egyaránt kihívás. Meg kell találniuk a kényelmes pózokat, a stabil támasztékokat.

A többségünknek nem kényelmes, ha túlzottan hátra dőlünk egy fotelben, mert tartani kell a babát, hogy hozzáférjen a mellhez. Ha cumisüvegből eszik a kicsi, egy ilyen fotel is jó lehet, de ez is utólag fog kiderülni. A legjobb választás, ha a háttámla függőleges és inkább egy hinta talppal oldható meg a kellemes ringatózás az altatáshoz.

Érdemes szoptatós párnával is készülnöd. Ezek a sokoldalúan használható párnák hosszú hónapokon át tesznek majd jó szolgálatot!

Tipp: a fotel kiválasztásánál gondolj arra is, hogy ha elaludt a babád le tudd tenni a cumisüveget, vagy épp kéznél legyen a telefonod. Egy, a fotel oldalára varrt tároló tökéletes segítőd lesz ezekben a helyzetekben. Épp ilyen kényelmes és praktikus a Cilek szoptatós fotele is.

Rendszerezés, tárolás

A babaruhák aprók és nagyon sok kell belőle.  ? Akár 3-4 szett ruha is elhasználódhat egyetlen nap alatt, ha a babád „bukós” típus lesz. És ez sajnos a hozzátáplálás időszakában se lesz sokkal jobb.

Praktikus megoldás a komód, hiszen a fiókokban a pici ruhák könnyebben rendben tarthatóak, mint egy nagy szekrényben.

A szekrények viszont el tudnak nyelni egy csomó olyan dolgot, amire még nincs szükséged (a családtól és barátoktól kapott nagyobb méretű ruhák tengere), vagy ritkán kellenek (pótágyneműk, babakocsi kiegészítők).

A tárolásra szintén számos ügyes megoldást találsz a modern bababútorokban.

A tervezés:

Ahhoz, hogy ne vessz el a tervezésben, összeállítottunk egy tervező munkafüzetet. Ebben számos inspirációt, ötletet találsz, és a nyomtatható alaprajz és bútorsablonok segítségével könnyedén megtervezheted a babaszoba elrendezését!

A következő részben a kisgyermekek szobájának ergonómiájáról lesz szó.  Mire is van szüksége egy 2-6 éves gyermeknek a biztonságos és egészséges fejlődéshez.

Addig is, gyere és játssz velünk!

Nyerd meg a  Cilek Animals Összehajtható Pelenkázó alátétet 5000 Ft értékben! Nincs más dolgod, mint megírd a Pöttyöslabda Facebook oldalán a Kimmel gyerekbútor nyereményjáték posztja alatt melyik bútorcsaládból választanál babaágyat gyermekednek! Előre szólunk nem lesz könnyű a választás ?!

Elérhetőségeink:

Kimmel Gyerekbútor- Budapest,  1047 Külső Váci út 71 (Bejárat a Perényi Zsigmond utca felől)

Tel: 36 20 621 1405

Email: hello@kimmelgyerekbutor.hu

Weboldal: www.kimmelgyerekbutor.hu

Ez is tetszeni fog