Quantcast
Kezdőlap Stílus & DesignGyerekszobák Gyerekszoba trend 2020

Gyerekszoba trend 2020

MyMiniversum

Az új színektől eltekintve nagy változást nem hozott 2020 az előző évhez képest! Ami az otthonokat illeti, továbbra is divatban maradnak a pasztell tónusok, a trópusi hangulat, a modernizmus, az indusztriális és a természetes stílus. Ami ezek közül biztosan erősödni látszik, az az utoljára említett természetes stílus. De nézzük meg közelebbről, hogyan tudjuk ezeket az információkat a gyerekszobák tekintetében értelmezni, alkalmazni, milyen a 2020-as gyerekszoba trend?

Színek a gyerekszobában

Bizonyára mindenki hallotta már, hogy a Pantone csapata a klasszikus kéket (Classic blue 19-4052) választotta az év színének. Azt viszont talán már kevesebben tudják, hogy a legtöbb nagy festékgyártó cég bemutatja saját színét, amit az előttünk álló évben meghatározónak tart. Így lehetséges, hogy a kék árnyalatok mellett a zöldekkel is gyakran fogunk találkozni! Nyugtató hatása mellett szoros összhangban van a természetközeliség térhódításával a lakberendezésben. Növénymintás tapétákkal a gyerekszobákban is bátran dekorálhatunk egy falszakaszt!

A pasztelltónusok is állják a sarat, amire az is tesz egy lapáttal, hogy a Benjamin Moore festékgyártó cég is ezeket az árnyalatokat emeli ki. A 2019-ben az öltözködésben is meghatározó szerepet betöltő mustársárgára is számítanak ugyanúgy idén is. A sárga több árnyalata pedig gyönyörűen kombinálható például a rózsaszín pasztell finomságaival. A visszafogottság, mint gyerekszoba trend időtállónak bizonyul.

Tippek

A mi hitvallásunk a semleges, visszafogott bútorok összeválogatása, natúr vagy fehér színben. Ezek jól alkalmazkodnak a gyerek különböző életszakaszaihoz, könnyen kombinálhatók színesebb kiegészítőkkel, amiknek lecserélése egyébként sem olyan anyagi teher, mint egy bútoré.

A bátrabbaknak ajánljuk, hogy emeljenek ki egy falszakaszt egy, a fentiekben említett színnel vagy akár tapétával. Bár erről a praktikáról azt olvastuk, hogy ki fog menni a divatból, mert így olyan hatást kell az enteriőr, mintha nem fejezték volna be. Mi nem osztjuk ezt az álláspontot… kíváncsiak leszünk, bejön-e ez a felvetés?!
A visszafogottabbaknak azt javasoljuk, hogy inkább kiegészítőkkel vagy könnyen variálható/eltávolítható dekorációval dobják fel a gyerekszobát.

Gyerekszobai stílusok

2019-ben is egyre nagyobb figyelem övezte a natúr gyerekszobákat. Ez a gyerekszoba trend tovább erősödik 2020-ban, amit a környezettudatosság is gerjeszt. A mai szülő egyre inkább a felelős választásokat preferálja a lakberendezésben is! Fa és újrahasznosított fa, rattan és fonott szálak, természetes textíliák, kő, fém segítik a környezetbarát otthon kialakítását. A semleges árnyalatok adják az alaphangulatot, amelyet a fent említett zölddel, sárgával vagy éppen a terrakottával párosítanak.

A dzsungel-láz halványodik (bár egy gyerekszoba stílustól függetlenül is gyakran hasonlít egy őserdőhöz…). Ez a stílus sok hasonlóságot mutat a természetes stílussal, a natúr anyagoké itt is a főszerep, annyiban mégis más, hogy ehhez szükségeltetik valamilyen buja növényes tapéta, etnó mintás párnák, szőnyegek.

A skandináv stílus is megújul egy kicsit idén és valószínűleg még többen fordulnak majd efelé az irányzat felé a gyerekszobákban is. Nem csoda, hiszen olyan nyugalmasságot, egyszerűséget sugároz, amire minden életkori szakaszban, de különösen a kisgyermekkorban nagy szükség van. A természetes anyaghasználaton túl 2020-ban kiemelten fontos a játékosság, kreativitás is. Az egyszerűség és funkcionalitás mellett nagy hangsúly van a lágy formákon. A kiegészítők teszik személyessé és egyedivé a gyerekszobát.

Tippek

A gyerekszoba az otthon kétségkívül legdinamikusabban változó helyisége. Más elvárásoknak kell megfelelni baba- kisgyermek és óvodáskorban, azután kisiskoláskorban és kamaszkorban is. A fiatal felnőttekről pedig már ne is beszéljünk! Ebből kifolyólag sok mindent cserélni kell az évek alatt, de azért van néhány praktikus tanács, amit ha a tervezéskor megfogadunk, sokat spórolhatunk.

Az egyszerű, letisztult bútorok jó pár évig társaink lesznek. Érdemes kerülni a dedikált funkcióval rendelkező darabokat. Ha például úgy oldjuk meg a pelenkázó szekrényt, hogy egy komódra egy feltétet teszünk, akkor az a feltét nélkül remek fiókos szekrény marad. Ha tehetjük, vegyünk bővíthető vagy már eleve normál méretű ágyat.
Kisgyermek és óvodáskorban fontos, hogy legyen megfelelő helye a játékra. Kisebb méretű gyerekszoba esetén ez lehet a nappaliban is, de egy puha szőnyegre, méretének megfelelő asztalra és székre mindenképpen szükségünk lesz.
A játékok tárolását érdemes úgy kialakítani, hogy elérhető magasságban legyenek és a lurkó saját maga is el tudjon pakolni (az már más kérdés, hogyan motiváld erre :-O) A különböző kosarak, dobozok és ládák jó választások az építőjátékoknak, vonatsíneknek, kisautóknak, babafelszereléseknek.További trend-tippekért olvasd el a Lakáskultúra érdekes cikkét is. Olyan új stílussal is megismerkedhetsz, mint a japandi!

MyMiniversum Facebook-oldal

Ez is tetszeni fog