Quantcast
Kezdőlap Stílus & DesignGyerekszobák Babaszobából gyerekszoba?

Babaszobából gyerekszoba?

MyMiniversum

A kettő nem ugyanaz? Hangzik el ilyenkor jogosan a kérdés. A válasz pedig egyértelmű NEM! A gyerekszoba a lakás legdinamikusabban változó helyisége, ahol nem ülhetünk sokáig a babérjainkon. Hiába fektetünk oly sok energiát (és pénzt) a babaszoba berendezésébe, egy óvodás korú gyermeknek (aztán a kiskamasznak és a kamasznak is) már bizony mások az igényei, mint egy csecsemőnek. No de nézzünk néhány praktikát, hogyan tudunk okosan elébe menni a változó szükségleteknek?

Előrelátó tervezés

Ha feltehetőleg ugyanaz a szoba fog rendelkezésre állni (ha nem épp költözés vagy bővítés előtt állunk), akkor érdemes végig gondolni a gyerekszoba-berendezés evolúcióját. Vagyis nemcsak kiságyban, pelenkázóban, szoptató gondolkodni, hanem számba venni a következő stációkat. Mire kell készülni?

  1. kiságyatfelváltja egy junior vagy felnőttágy (a junior ágyat meg is spórolhatjuk, egy leesés-gátlóval könnyen és olcsón áthidalhatjuk ezt az időszakot).
  2. Az ágy mellé – ha van rá lehetőség – egy éjjeliszekrény kerül. Ha az nem férne el, akkor se aggódjunk, egy-két fali polc is jó megoldás lehet!
  3. Vagy az ágy felé, vagy a lerakószekrényre olvasólámpa/éjjeli lámpakerül. Így anélkül kuckózhatunk be egy jó könyvvel szemünk fénye mellé, hogy látáskárosodást szenvednénk (később pedig már a gyermekünk).
  4. Gondolkodni kell először kis asztal-kis székkombinációban (opcionális – ez a funkció a nappaliba is könnyen áthelyezhető), később pedig el kell férjen egy íróasztal, aminek a közelébe szintén kellenek konnektorok!
  5. ruha-, játék- és könyvtároláshelyigénye exponenciálisan nő a gyermek életkorával – erre is érdemes készülni és praktikus bútorokban gondolkodni. Ha egyszerű stílusú, fehér vagy natúr szekrényeket vásárolunk (és nem engedjük telimatricázni), akkor sok-sok évre kipipálhatjuk ezt a pontot.
  6. világítás tervezését még így külön a végére is kiemelném. Fontos a megfelelő fényerejű általános világításmellett a kiegészítő világításra is gondolni. A mennyezeti/függőlámpa esetében is hosszútávon kifizetődőbb egy semleges lámpatestet választani, és inkább az olvasáshoz és/vagy éjjeli-fénynek válasszunk egy cuki állatkát vagy formát!

Milyen egy jó gyerekszoba?

Funkcionális szempontból a legfontosabb, hogy legyen világos (természetes és mesterséges fény viszonylatában is), legyen jól szellőztethető, legyen árnyékolható, legyen biztonságos és biztosítsa a nyugodt alvást. Ezeket a feltételeket úgy értelmezhetjük, mint a Maslow-féle piramis legalsó szintjét. A magasabb szinteken már a megfelelő ruha-, játék-, és könyvtárolás, szőnyeg, gyerekekre szabott falfestés/tapéta és dekoráció áll. Szépen haladva az alapvető igényektől az önmegvalósításig ?
Jó-jó, de miből milyet vegyünk?

Bútorok és világítás

Az ágy és világítás kérdését már az fentebb nagy vonalakban tárgyaltuk, ahogyan a tárolóbútorokat is említettük, de van itt még néhány, figyelmet igénylő “apróság”.
Vannak olyan bútorok, amik babaspecifikusak. Nyilván egy rácsos ágyat meg kell venni s aztán ettől meg kell válni, ez adottság. A pelenkázó-alkalmatosságnál azonban bevethetünk egy kis cselt: ha egy fiókos komód tetejére teszünk egy pelenkázó feltétet, akkor az később egy mozdulattal eltávolítható róla. Nem beszélve arról, hogy a fiókos szekrény nagyon praktikus: a fehérneműk, sapkák/sálak/kesztyűk, pizsamák, ágyneműk vagy éppen pólók így mindig kéznél vannak!

Szintén említettük, hogy ha van rá lehetőségünk, tegyünk a gyerekszobába kis asztalt székekkel. De mi ennek a jelentősége? Az óvodáskor nagy változásokat hoz a gyermek életében: mozgása finomodik, ügyesedik, kinyílik számára a világ. A gyermek minden tevékenységét áthatja a játék, személyisége elsősorban a játék hatására bontakozik ki. Szívesen utánoz, szerepjátékozik. A szerepjátékokhoz, illetve a finom-motorika fejlesztést szolgáló játékokhoz sokszor szükségeltetnek ezek a kisbútorok. Külön kiemelnénk a rajzolást, mint a kreatív energiák felszabadítását és az érzelmek megélését egyaránt szolgáló tevékenységet (az íróeszközök tárolását azonban egy jó ideig még ajánlott kontrollált helyen tartani, hogy ne a falon szabaduljanak el a kreatív energiák… khm-khm)

A következő lépés az iskolával kezdődik, de ez már egy másik életszakasz, másfajta igényekkel, ami egy külön bejegyzés témája kell legyen.

Tárolás és szőnyeg

A megfelelő mennyiségű tároló mellett érdemes arra is gondolni, hogy ebből mennyi a nyitott rész. A nyitott részekre bedobált játékok ugyanis a rendetlenség hatását keltik. Érdemes olyan magas polcokat hagyni, hogy beférjenek kosarak, amikbe az ömleszthető játékokat (építőkockák, fa vasútkészlet, kiskocsik, duplo) lehet tárolni. Stílustól függően ez lehet textil, fa, rattan. Kosár nélkül csak a könyveket tároljuk polcokon, a többi játéknak érdemes ajtóval rendelkező részt tervezni.
Kreatív megoldásokat is találhatunk kiegészítő tárolásra – régi ládákat, polcokat átfesteni, felújítani, így a felmenőink egy része is tovább él Velünk. Kis otthonok esetében minden négyzetcentimétert ki kell használni, az ajtók belső oldalára függeszthetünk textil-tárolókat!

A Szőnyegnek nem csak esztétikai funkciója van, a gyerekek nagyon sokat játszanak a szőnyegen. A nagyobb építőelemekkel itt építenek, a nagyobb méretű társasjátékkal is szívesebben játszanak itt. Mérete az adott szobától függ nyilvánvalóan, de ha már egy 100×160 cm-es darabot le tudunk fektetni, az nagyon jó (leggyakoribb méret egyébként a 120 x 170 cm, de ez nem mindenkinél fér el)! Itt is érvényes az állítás, mint a bútoroknál: igyekezzünk minél általánosabb szőnyeget választani – egyszínűt, geometrikus alakzatokkal díszítettet, színátmenetest – és akkor ezt a kérdést “véglegesen” kipipálhatjuk. Bár érthető, nagy a kísértés, olyan sok cuki gyerekszőnyeg van a piacon… ember legyen a talpán aki megállja, hogy ne válasszon egy cicásat vagy egy dínósat!

Falak és dekoráció

Az alapokkal megvagyunk, a gyerekszobában van már ágy, komód, szekrény és polc a ruháknak, játékoknak és könyveknek. Gondoskodtunk a megfelelő világításról is, megtaláltuk a megfelelő a szőnyeget is. Ahhoz azonban, hogy a szoba megteljen élettel, a falakra is gondolnunk kell.
Ha visszalapozod ‘2020-as gyerekszoba trendek’ írásunkat, iránymutatást kapsz az idei divatos színekről.<- itt lehet-e a másik bejegyzést linkelni, ami az oldalatokon van? Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a gyerekszobákat ne kezeljük külön egységként, hanem az otthonunk hangulatát, stílusát csorgassuk át rajta, persze sok játékossággal és kreativitással megfűszerezve.
No de a színekre visszatérve: a gyerekszobák szempontjából kifejezetten előnyös, hogy a lágy pasztell színek továbbra is divatban maradnak. Barátságossá és világossá teszik a teret és nehezen megunhatók.

Ami igazán feldobja egy gyerekszoba falait, azok a különböző tapéták és falmatricák. Igazából csak pénztárca függvénye, hogy milyen választunk, több magyar márka is specializálódott már falmatricákra. Sok olyan szett is elérhető, amiből egy sablon segítségével tapéta-hatást kelthetünk. A bordűrök is megújulva térnek vissza, igazi kis mini történeteket mesélve, falmatricák segítségével kelthetjük életre a rohanó várost vagy a nyúlcsapat játékát.
Tapétáknál továbbra is érvényes az a jó tanács, hogy az egész szobát csak apró mintás tapétával borítsuk, a nagy minták nagyon nyomasztóak ekkora mennyiségben. A legújabb trendeknek megfelelően válogatja össze kollekcióját Surányi-Tóth Krisztina, a Tapétatrend tulajdonosa, aki lakberendezőként szívesen ad tanácsot, ha a nagy választéktól inkább csak eltanácstalanodunk!

Azt szeretjük legjobban a gyerekszobákban, hogy mindenből lehet dekoráció! Nyilvánvalóan magukból a gyerekrajzokból is, a természetben, esetleg a nyaralás alatt gyűjtögetett termésekből és egyéb kincsekből. A közösen elkészített dekorációk óriási magabiztosságot adnak a lurkónak, a Pinterest-en rengeteg inspirációból meríthetünk. Ha azonban szeretnénk valami más szempontból különlegeset, akkor is széles a paletta. Méltó gyerekszobai dekorációk a különböző printek, füzérek, bannerek, ráadásul 1 perc alatt “szerelhetők” is. Természetes anyaghasználatuk miatt most egyre közkedveltebbek a makramék, gyapjúfilcből készült füzérek! Ha az óvodáskorban oly gyakori szerepjátékot szeretnénk támogatni, függesszünk fel egy gyerektükröt is a szobájukba, vagy ragasszuk a szekrényük belső oldalára.

Ha végig verekedted magad ezen a sok olvasnivalón, akkor nem is kérdés, már tudod, mi a különbség a babaszoba és a gyerekszoba között és sikerrel felkészülsz a következő etapra is!

Képek forrása: https://hu.pinterest.com/ és https://www.ikea.com/hu/hu/ideas

MyMiniversum Facebook-oldal

Ez is tetszeni fog