Quantcast
Kezdőlap Stílus & DesignGyerekszobák A kisgyermek átszoktatása a saját szobájába

A kisgyermek átszoktatása a saját szobájába

Pöttyöslabda

Sok családban alakul úgy, hogy a baba beveszi a szülői ágyat, és bizony esze ágában sincs a kiságyban aludni.

Ez többnyire egy kompromisszum az alvás érdekében, hiszen éveken át nem lehet éjszakázni a babával. Az újszülöttek általában jól elalszanak a kiságyban is, de hamar megéheznek, így felébrednek és hívják Anyát.

Aztán fél éves kor körül, ahogy beindulnak a nagy mozgások, a szeparációs szorongás, és a fogzás egy csomó olyan új inger éri a babát, amit egyre nehezebben dolgoz fel az éjszakai regenerálódás alatt, így ismét ébredősebbé válhat. Ilyenkor jut el sok szülő arra a pontra, hogy egyszerűbb maga mellett tudni, gyorsabban vissza lehet altatni, ha fel is ébred, így van esély a minimálisan elegendő alvásra.

A baba pedig szeret együtt aludni. Biztonságérzetet ad számára, hogy hallja szülei lélegzetvételét, karnyújtásnyira tudja magától őket. Nyugodtabbá válnak az éjszakák, és a legtöbb baba rá is szokik az egész éjszaka átalvására.

Ez viszont nem mehet a végtelenségig!

# 1 TIPPÜNK: Ha még nem alakítottad ki a gyerekszobát, mert Veletek aludt, vagy úgy érzed itt az ideje, hogy a babaszoba gyerekszobává alakuljon, ez egy tökéletes pillanat lesz! Átrendezhetitek együtt a szobát, a nagyon babás játékokat elrakhatjátok vagy elajándékozhatjátok és kiválaszthatjátok együtt a gyermeked új ágyát is! Ez a folyamat lelkileg segít neki felkészülni és igazán nagynak fogja magát érezni, ha ő is részese lesz az új bútorok kiválasztásának! Kialakíthatjátok a szobáját a kedvenc mesehőse stílusában (Jégvarázs, Pókember, Kalózos, Verdák) vagy választhattok letisztult skandináv stílusú házikóágyat is! Töltsétek le gyerekszoba tervezőnket és indulhat a móka!

A külön alvás ideje

Minden családban eljön a pillanat, amikor a gyerkőcnek a saját helyére kell költöznie. Ez lehet egyszerűen azért, mert már nem kényelmes hármasban, vagy mert jön a kistesó, de az is gyakori, hogy szülőként úgy érzed, ez már nem helyénvaló.

(és persze az együtt alvás ellenesek azt is felhozzák érvként, hogy emiatt megy tönkre a házasélet, de valljuk be, hogy egy stabil kapcsolatban nem az ágy, vagy az éjszakai együttlét a boldogság forrása)

Amikor eljön az idő, lépni kell. De mégis hogyan? Ehhez először végig kell gondolni a helyzetet. Beszélni a gyermekeddel róla, és szép fokozatosan felkészíteni a külön költözésre.

#2 TIPPÜNK: Válassz nagyobb ágyat gyermekednek, így Te is aludhatsz mellette, amíg megszokja az új ágyat, később pedig amikor beteg lesz, vagy egyszerűen csak szüksége lesz Rád Te is odaférsz mellé! Az esti meseolvasásnál is sokkal jobban össze tudtok bújni egy nagyobb ágyon!

Miért ragaszkodik a szülői ágyhoz a baba?

Ahhoz, hogy sikeresen visszaköltöztesd a helyére meg kell értened a félelmeit, vágyait és fel kell őket oldanod.

Sok kisgyermek fél a sötétben, megijed a saját álmaitól. 1,5-2 éves kor között a dinamikus agyi fejlődésnek köszönhetően rengeteget fantáziál a baba, ami sokszor teljesen irracionális félelmeket szül. Ilyen lehet az ágy alatt lakó mumus, vagy a sötétben életre kelő játékoktól való rettegés.

Vagy egyszerűen csak az elválástól való félelem, ami bizonytalanságot szül a kicsiben, hogy vajon ott lesz-e amikor felébred, vagy örökre eltűnsz?

Beszélgetve, játszva fel kell kutatnod ezeket az okokat és megnyugtatóan kezelned.

Ha például a mumus a félelem oka, akkor lefekvés előtt be lehet apát küldeni egy dobozzal a szobába, hogy zárja be a rémet, és vigye ki onnan. Ha beleálltok a játékba, szép lassan fel fog oldódni a félelem.

Hogyan szoktasd át?

Kitartóan. Valószínűleg nem fog csettintésre menni, és lehetnek visszaesések is, de nem szabad, hogy ez eltántorítson.

Legyél következetes, figyelj gyermeked igényeire, jelzéseire, de ne csapongj. A legjobban az veti vissza a sikert, ha az első nap kudarca után, meg sem próbálod másnap.

Lehetőség szerint várd ki a megfelelő pillanatot. Ha kistestvér érkezik, költöztök, vagy óvodába megy épp, számos új kihívás, frusztráció éri, nem szabad az egyetlen biztos pontot a szülői ágyat is elvenni tőle.

A kistesó érkezésére már jó előre fel lehet készíteni a babát, nem kell az utolsó hetekre hagyni a külön szoktatást is. Épp elég nehéz addigra a kismama élete, szüksége van a pihenésre. Ha nem sikerül már jóval a kicsi érkezése előtt külön szoktatni, inkább maradjon veletek ő is egy ideig. Ezzel a testvér féltékenység is minimalizálható.

#3 TIPPÜNK: Ha játszhat is az ágyában, gyorsabban meg tud barátkozni az ottalvással! Egy házikóágyban a fantáziáját eresztheti szabadra, a kuckó biztonságos menedéket nyújthat a számára. Ha csúszdát, mászófalat választasz hozzá estére biztos nem marad felesleges energiája, könnyen megy majd az alvás is!

Amikor viszont itt a pillanat: vágj bele!

Beszéld meg előre a kicsivel, hogy ideje külön aludnia, már napközben készüljetek rá: játszátok el babákkal, hogy saját szobát kap az egyikük és milyen jó lesz neki ott. Mesélj olyan történetet neki este, amiben mindenki a saját ágyában tér nyugovóra.

Az esti rutinon ne változtassatok, menjen minden a megszokott módon, csak az altatás történjen a saját ágyában.

Az elején előfordulhat, hogy ott kell vele maradnod hosszabb ideid. Jó megoldás lehet egy pótágyazható kiságy ilyenkor, ahol te is viszonylag kényelmesen tudsz pihenni, amíg ő mély álomba merül.

Segíthetnek az ölelnivaló kiskedvencek, rongyik, de az is jó módszer, ha apa fekteti le. Tőle sokkal könnyebb elválni.

Az elköszönésnél figyeljetek rá oda, hogy kerüljétek a könnyes búcsúzást, mert az véglegesség érzést kelt a babában. Inkább tényszerűen mondd el neki, hogy most lezuhanyzol és lefekszel a másik szobában, vagy ha megvárod, hogy elaludjon, akkor azt mondd el neki, hogy itt leszel, amíg elalszik és utána átmész a saját ágyadba aludni, reggel pedig puszival ébreszted majd.

Ha félsz attól, hogy külön alszik majd, meg fogja érezni a kétségedet, és kihasználja arra, hogy visszabújjon a szülői ágyba.

Ha rosszat álmodik, vagy beteg és ezért újra köztetek talál menedéket ne kezeld kudarcként. Ha szüksége van a közelségetekre, meg kell neki adni. Viszont másnap érdemes beszélgetni róla, hogy ez egy különleges alkalom volt, neki továbbra is a saját ágyában van a helye.

A félelmek legyőzése:

Az egyik legegyszerűbb megoldás, hogy vond be a saját szobája kialakításába. Ebben a korban kulcsszerepe van a fantáziavilágnak az életében. Gyakran játszik kitalált történeteket, különleges helyszíneken. Biztosan volt már a konyha sivatagi autóversenypálya, vagy a kanapé a sárkány bevehetetlen vára nálatok is.

A fantáziavilágnak fontos szerepe van az agyi érésben, a történetek, szerepjátékok készítik fel a felnőtt életre, adják meg a szociális normák alapjait. Ha van visszatérő, kedvenc motívuma, remek kiindulópont lehet ahhoz, hogy önállósítsd: beköltözhet a kedvenc világába, ahol biztonságban érezheti magát.

Ma már számtalan tematikus gyerekbútor család létezik, ami segít abban, hogy kialakítsatok egy olyan bensőséges kuckót, ahol szívesen tölti az idejét nappal és éjjel is.

A szoba berendezése során van lehetőség arra, hogy a félelmeit azonosítsd és kezeld. Amikor bemutatótermünkbe érkeznek kisgyermekkel a szülők, örömmel segítünk ebben, és megmutatjuk a gyerkőcöknek a „mumusmentes ágyakat” vagy épp a varázs baldachint, ami kinn tartja a boszikat, amíg ő alszik.

Tapasztalataink szerint akkor lesz igazán sikeres a saját ágyába való beszoktatás, ha napközben is szívesen tölti ott az idejét. A játékbirodalom aktív része az ágy. Emiatt is nagyon népszerűek a mesehősös (Jégvarázs, Pókember, Kalózos, Verdák), autós vagy „bunkizós” ágyak, házikóágyak és szoba koncepciók a kicsik körében.

Ha még nincs is meg a pontos irány, akkor is érdemes ellátogatnotok bemutatótermünkbe, ahol megláthatja a tökéletes ágyat gyermeked.

Ráadásul egy koncepciókból választva a főbb bútorokat, vagy kiegészítőket garantáltan stílusos és mesés lesz a gyerekszoba.

+1 érv: minden nálunk kapható gyerekbútor 100%-ig ergonomikus és strapabíró, tesztelt darab a legmegbízhatóbb gyerekbútorgyártók kínálatából, így minden szempontból biztonságban tudhatod ebben a fontos életszakaszban is gyermeked.

Kimmel Andrea és a Kimmel Gyerekbútorbirodalom csapata

Elérhetőségeink:

Bemutatóterem: Budapest, 1047 Külső Váci út 71 (Bejárat a Perényi Zsigmond utca felől)

Tel: 36 20 621 1405

Email: hello@kimmelgyerekbutor.hu

Weboldal: www.kimmelgyerekbutor.hu

Ez is tetszeni fog