Quantcast
Kezdőlap Stílus & DesignDesign tárgyak Ezekre tényleg szükség van?! Vizsgáljuk felül a babakelengye listát!

Ezekre tényleg szükség van?! Vizsgáljuk felül a babakelengye listát!

Czafrangó Ági

Nem könnyű megítélni, főleg az első gyermeküket váró kismamáknak, hogy a baba-mama ipar mely termékei nélkülözhetetlenek, és mik azok a dolgok, amiket nyugodtan ki lehet húzni a babakelengye listáról. Ez persze szubjektív, hiszen van, aki egy hordozókendővel és egy garnitúra mosipelussal letudja a nagybevásárlást, míg mások a bababoltok teljes kínálatát beszerezve érzik csak felkészülve magukat az anyaságra.

Egy-két gyerek után már mindenkinek van egy saját listája azokról a dolgokról, amik nélkül is könnyedén elboldogul a babagondozás terén.

Amivel én biztosan nem terhelem a pénztárcám, az a:

  • Párna laposfejűség ellen

Nehezen hittem el, hogy ez egy létező termék, és persze egyből meg is tapogattam a gyerekeim, és a saját fejemet, hogy nem túl lapos-e, hiszen soha nem használtunk ilyet. Annyi generáció nőtt fel laposfejűség elleni párna nélkül, hogy el se tudom képzelni, mennyire lesz gömbölyű annak a csecsemőnek a feje, akit ilyenen altatnak. Persze lehet, hogy csak a laposföld-hívők körében terjedt el az ilyesmi.

Mindenesetre ha feltalálják a laposmellűség elleni párnát, akkor szóljatok, azt azért kipróbálnám szoptatás után.

  • Baba körömcsipesz

Én még nem találkoztam olyan anyukával, aki ezt az eszközt hatékonyan használta volna, olyannyira biztonságos, hogy semmiben nem lehet kárt tenni vele – még a babakörömben sem. Szóval én ezt a teljesen életlen és tompa eszközt bátorkodtam felnőtt körömcsipeszre, majd körömvágó ollóra cserélni, amivel igaz, hogy óvatosan kell bánni, de legalább körmöt is lehet vele vágni.

  • Pisisátor

Igen, ez is egy valódi termék, de nem az, aminek elsőre képzeltem – pedig milyen praktikus lenne a nőknek egy bárhol felállítható sátor, ahol bármikor diszkréten végezhetnénk a dolgunkat! De ezt a kis sátrat a fiúknak találták ki, mégpedig azért, hogy pelenkázáskor ne locsolják telibe a tisztába tevő személyt. Bennem azért felmerült a gondolat, hogy erre a célra akár egy kis törülköző vagy textilpelenka is éppoly alkalmas lehet, de az korántsem olyan dizájnos, mint egy pisisátor, nézzetek csak utána!

  • Pelenka szemetes

Lehet, hogy tényleg jobban zárja a szagokat, de őszintén szólva, én egy speciális szemetesben sem bomlasztanám napokon keresztül a használt pelusok tartalmát, úgyhogy szerintem egy akármilyen szemetes kellő gyakorisággal ürítve ugyanúgy megteszi.

  • Vízhőmérő

Ez egy vitatott szükségességű eszköz, de én mindig jobban bíztam abban, amit a saját bőrömön tapasztaltam, vagyis a mindig kéznél lévő könyök-hőmérőmben.

  • Koszmó kefe

A koszmó eltávolítás hatékonysága szerintem nem azon múlik, hogy közönséges hajkefét, vagy speciális koszmó kefét használunk-e, hanem az olajozáson és a megfelelően kivitelezett mozdulatsoron, de hozzáteszem, nem tudhatom, amíg nem próbáltam.

  • Cumi lázmérő

Ezt viszont próbáltuk, de sajnos az egyébként aktívan cumizó gyerekem is idegenkedett tőle, úgyhogy nem sikerült ezzel a módszerrel testhőt mérnünk. A cumit máskor is elutasító gyerek pedig szinte kizárt, hogy pont lázasan kapna rá.

  • Köldökvédő

Mikor megláttam a termékkínálatban, nagyon kíváncsivá tett, hogy mi is ez, de semmi varázslat: gyakorlatilag rugalmas hálóval rögzített gézlapról van szó. A gézlapot a pelenka szerintem ugyanúgy rögzíti, a köldökcsonk leválásáig tartó egy-két hétben pedig még nem jellemző, hogy aktívan forgolódnának a babák.

  • Szoptatós poncsó

Nem próbáltam, így nem szeretném abszolút feleslegesnek bélyegezni, csak gondolom, hogy egy közönséges kendő, poncsó, vagy kis takaró ugyanúgy ellátja ezt a funkciót a diszkrét szoptatás hívei számára.

  • Popsitörlő melegítő

A pelenkázás folyamata minden alkalommal egy tortúra szegény babának, ugye nem szeretnétek még annak a sokknak is kitenni szemetek fényét, hogy szobahőmérsékletű popsitörlővel teszitek tisztába?!

Nem is tudom, az enyémek hogy bírták, de majd 10-15 év múlva a pszichoterápián kiderül.

Ez az én 10-es listám, de biztos megvettem én is egy csomó, mások szerint felesleges holmit, még most, a harmadiknál is, mikor megszállt a fészekrakó ösztön.

Nincs is ezzel baj, vegyetek meg mindent, amit szükségesnek tartotok, és amitől úgy érzitek, segít magabiztosan helytállni az anyaság terén – legfeljebb bontatlanul tovább ajándékozzátok, vagy eladjátok, ami a gyakorlatban haszontalannak bizonyul.

Ez is tetszeni fog