Quantcast
Kezdőlap Fittanya Hogyan változtathatja meg a meditáció a gyermek felnövését?

Hogyan változtathatja meg a meditáció a gyermek felnövését?

Pöttyöslabda

Mallika Chopra apukája 9 évesen tanította meg meditálni a kislányát. Mallika most már felnőtt nő, legújabb mindfulness könyve épp nemrég jelent meg. Az alábbi interjúban a csend erejéről beszél, arról, miért fontos, hogy már a gyereked is megtanuljon lelassulni, és hogy hogyan mutathatod meg a mindfulness örömeit a gyermekednek úgy, hogy az szórakoztató legyen neki.

– Nagyon fiatalon tanultál meg meditálni. Mit adott az akkor neked?
– A meditáció számunkra családi felfedezés volt. A szüleim nagyon fáradtak és stresszesek voltak abban az időszakban: apám állandóan dolgozott, és a saját életközepi válságával is meg kellett küzdenie: ivott, dohányzott és alig aludt. Amikor felfedezte a meditációt, 9 éves voltam, ez teljesen megváltoztatta. Abbahagyta az ivást, a dohányzást, és életmódot váltott. Anyám is megtanult meditálni, és boldogabbak voltak. Sokkal jobb volt a családunk. Apám jobban jelen volt. Ekkor a bátyámmal mi is megtanultuk a meditációt, és ez sokat jelentett nekünk boldogabb családd válni.

A meditáció a legnagyobb ajándék, amit a szüleimtől kaptam – segített lenyugodni, elcsendesedni, és főleg, segített megtalálni, hogy ki vagyok mindabban az őrületben, ami ezt a korosztályt jellemzi.

– Hogy tanultad meg? Hogyan tudjuk mi is rávenni a gyerekeinket, hogy felfedezzék a meditációt és megértsék a mindfulnesst?
– Én abban hiszek, hogy a szülők találják meg a saját meditációs gyakorlatukat, és legyenek ők a követendő példa. Ha a szülő meditál, a gyerek látja, és megtapasztalja, kipróbálja ő is.

Én eleinte öt perces meditációval kezdtem, amihez minden évben hozzájött egy perc. A szüleim sosem erőltették, hogy csináljam. De amikor suli után hazajöttünk, anyukám épp a meditációs gyakorlatát végezte, és jó volt odamenni és kapcsolódni hozzá.

– Hogy néz ki a meditáció? Mindenképp ülnöd kell egy szélben csukott szemmel?
– Nem. A mindfulness megtalálható a csendes sétában, egy vacsorában, hálát adó gyakorlatokban. Azok a pillanatok, amikor tudatos vagy a jelenben, abban, amit csinálsz, és hálás a pillanatért.

– Mit tettek a mindfulness gyakorlatok a gyerekeiddel?
– Ami nálunk nagyon jól működik, azok például az olyan gyakorlatok, amikor megállnak, és vesznek három nagy levegőt. Közben pedig arra figyelnek, hogy mi történik a testükben. Idegességre, feszültségre hatalmas ereje van ezeknek a gyakorlatoknak. Kialakítja a tudatosságot és magabiztosságot ad.

– Miért olyan fontosak napjainkban a mindfulness gyakorlatok a gyerekeknek?
– A gyerekeket nagyon sok inger éri, és manapság a csendet már nem igazán értékeljük. Márpedig ha nem vagyunk képesek megállni és kiengedni, az agyunk hozzászokik, hogy állandóan válaszokat kell adnia, ami megterhelő. Ehhez pedig hozzájön a közösségi média hatása a gyerekekre, akik látják az ismerőseik, barátaik képeit, amelyek persze mesterséges valóságok, mégis viszonyítási pont a gyerekek számára a saját önértékelésükben. Így egyre nehezebbé válik számukra megfogalmazni, kik ők maguk, és mi a fontos a számukra. A mindfulness segít abban, hogy visszataláljanak saját magukhoz.

Forrás: mindbodygreen

Ez is tetszeni fog