Quantcast
Kezdőlap EgészségTerhesség Kedves leendő szülők – íme a gyermekvállalás hátrányai

Kedves leendő szülők – íme a gyermekvállalás hátrányai

Kovács Móni

Kedves leendő szülők! Sokszor érezhettétek úgy, hogy a gyerekesek társasága valamiféle zárt klub, akiknek belsős poénjaik vannak, és akik lenézik a gyermektelen társaikat, a gyermektelen szülőket vagy akár az egyedülállókat. Pedig erről szó sincsen. A belsős poénoktól eltekintve.

Nagyon sok posztot lehet látni, ami viccesen bemutatja a szülőséget – például a nyakig kakis kisbaba aki mosolyog, a zsírkrétával összefirkált lakás, a darabokban heverő, összetépett bankjegy. Sok gyermektelen azt gondolja, hogy ez mind valami szörnyűség, és a gyerekvállalás egy átok, pedig ezek a posztok mind-mind „belsős poénok”. Nem elrettentésként osztjuk meg őket, hanem azért, mert a gyermekesek számára ezek viccesek – mert vagy így vagy úgy, de mindannyian átélünk hasonló szituációkat.

Most összeszedem nektek, hogy szerintem mik a gyermekvállalás hátrányai és az előnyei – jó, ha tudjátok, mire vállalkoztok 😉

Hátrányok

Terhesség

Kezdjük mindjárt a legelején – teherbe esni sem mindig olyan könnyű. A naptárazás, hőmérőzés és egyéb biológiai folyamatok megfigyelése sokat segíthet abban, hogy kiválasszátok a fogantatásra alkalmas pillanatot, de legalább ugyanennyire lelombozó hatású, amikor beállítasz a férjedhez, és azt kiáltod: „Most van peteérésem!”. Vicces, de mégis majd’ mindenki csinálja, ha gyereket szeretne.

A terhesség pedig természetesen mindenkinél más és más – van, aki észre sem veszi , de a legtöbben kegyetlenül megszenvedjük. Hányinger, hányás, vizesedő lábak, terhességi diabétesz, magas vérnyomás – a diéták és orvosi előírások listája a terhesség előrehaladtával csak nyúlik és nyúlik. Nem csoda, hogy a végén már alig várjuk, hogy vége legyen.

A testünk eltorzul, feljönnek a kilók – kinél kevesebb –kinél több – kilazulnak a hasizmok (vagy visszahúzódnak, vagy nem), jönnek a striák, a megduzzadó majd kiszipolyozott kissé megereszkedett mellek.  Nem túl szép kilátások. Persze ha fiatal vagy, akkor ezek miatt kevésbé kell még aggódnod.

Szülés

Én mindig el szoktam mondani, hogy a szülésnél a nő az életét teszi kockára. Ez így is van. Nem tudhatjátok, hogy fellép-e valamilyen komplikáció, hogy lesz-e gátmetszés vagy császármetszés, vagy „csak” a repedést kell összevarrni. Hiába tervezed meg a szülést, igen csekély az esélye annak, hogy minden a terv szerint alakul. Most erre még legyintesz és azt mondod hülyeség, de a szülés után majd meglátod, hogy mégsem egészen. Ha butaságnak is gondolod, azért mentálisan próbáld felkészíteni magad arra, hogy bárhogy is alakul majd a dolog, képes legyél elfogadni azt, ha a tervektől eltérően zajlik a folyamat. Nem biztos, hogy könnyű lesz megbirkózni vele.

Szoptatás / etetés

Nem valószínű, hogy elsőre sikerülni fog, vagy ha mégis, akkor is lesznek vele problémák. Rosszul kapja be, vagy harap, csipked a baba, húzza a fogával a bimbódat, ami már csupa seb. Mellgyulladás, tejkő, tejgríz, tejcsatorna-elzáródás. Drukkolunk, hogy ennél nagyobb gondjaid ne legyenek. A gyerek valószínűleg gyakrabban kéredzkedik majd cicire, mint gondoltad, és sokkal fárasztóbb is az egész, mint amire számítottál. Ha tápszerrel eteted a babádat, akkor is. Éjnek évadján 4-5-6-7 alkalommal felkelni és tápszert keverni heteken vagy hónapokon át minden, csak nem pihentető. Készülj fel erre is.

Családi élet átrendeződése

Még a legerősebb kapcsolatokat is próbára teheti a kisbaba születése. A szülés után felszabaduló hormonok szó szerint megrohamoznak, ellepnek és betemetnek, nem csoda, ha nemcsak a férjed, de te sem ismersz rá saját magadra. Az apuka is megilletődhet a kisbabával kapcsolatosan – fontos, hogy mindketten egyenlően vegyétek ki a részeteket a munkából. Sok anya esik abba a hibába, hogy majd ő megeteti, majd ő pelenkát cserél, majd ő virraszt, ha beteg a kicsi – de ezt ne csináld! Súlyos párkapcsolati problémákhoz vezet, amit hosszú évek kemény munkája visszafordítani. Az édesapa ugyanolyan kompetens személy, mint az édesanya – hadd vegye ki ő is a részét a gyereknevelésből. Még így is lesznek összezördülések, ami ilyen súlyos alvásmegvonás mellett teljesen természetes. De lassan mindenki megtalálja a helyét a családban, és ha ügyesek vagytok, akkor minden rendben lesz.

Megszűnik a szociális életed

Talán nem így tervezed, de mégis így lesz. Legalábbis az első hónapokban egészen biztosan. Nem csak azért, mert a baba mellett se kedved, se erőd, se időd nem lesz másokkal találkozgatni, de a sebeid gyógyulásához is legalább 6 hétre van szüksége a testednek – ami tapasztalatom szerint inkább 6 hónap, vagy még sokkal több. Bár most azt gondolod, hogy majd lepasszolod a gyereket a nagyinak és elmész bulizni, jó eséllyel nem így fog történni.

Kiszámíthatatlanság

Ha már kicsit idősebb a baba és tényleg szerveznétek valamilyen programot akár a férjeddel kettesben, akár a barátokkal, simán előfordulhat, hogy aznap reggel lázasodik be a kicsi, vagy kap irtózatos hasmenést. Van, akit ez nem zavar, de az anyák többsége ilyenkor inkább lemondja a programot, hogy inkább a beteg kicsit ápolhassa. Ugyanez igaz a baba alvására is. Épp indulnál valahová, már mindent összekészítettél, és a kicsi elalszik… Hát akkor 2-3 órával később indulsz, vagy inkább nem is mész sehová.

A gyerekvállalásnak azért előnyei is vannak, arról a következő bejegyzésben írok majd!

Ez is tetszeni fog