Quantcast
Kezdőlap KedvencekKedvenc helyek Pannka Közösségi tér

Pannka Közösségi tér

Spuriga Dóra

Budapest belvárosibb részében nem könnyű a kisgyermekes családok élete: az akadálymentesítés még messze van attól az ideálistól, ahol babakocsival is kényelmesen lehetne közlekedni. Kevés a zöld terület, a játszóterek éppen ezért sokszor zsúfolásig telnek, ám nem minden anyuka és kisgyerek érzi kényelmesen magát ilyen tömegben.

Lakossági kezdeményezésből született az ötlet, hogy egy közösségi teret alakítsanak ki Újlipótvárosban, ahol a családok elengedhetik magukat: játszóházzal, közösségi szobákkal, gyerekeknek szervezett szabadidős és fejlesztő programokkal, a szülőknek pedig egy olyan térrel, ahol nyugodtan beszélgethetnek, miközben a kicsik önfeledten játszanak.

Bubics- Bodorkós Tamara a Pozsonyi Piknik Egyesület titkára és férje a XIII. Kerületi Önkormányzat felkérésére két év alatt 100%-os önkormányzati támogatással hozták létre ezt varázslatos kis családi szigetet a Pannónia és a Katona József utca sarkán. Tamarával és Pávics Rékával, az intézmény vezetőjével beszélgettünk a közösségi térről.

Honnan jött az ötlet, hogy egy ilyen központ jöjjön létre a kerületben?

 Az ötlet lakossági kezdeményezés volt, többen írtak az önkormányzatnak, hogy szeretnének Újlipótvárosban egy olyan közösségi teret, ahová az anyukák és gyermekeik el tudnak jönni. Kifejezetten azt kérték, hogy önkormányzat által működtetett hely legyen, ahol a kerületi partner kártyával (amit a kerületi lakcímmel rendelkező állampolgárok válthatnak ki, az Önkormányzat Szociális Osztályánál lehet igényelni) ingyenesen jöhessenek. Két órát tölthetnek a játszóházban, illetve a délelőtti programokon ingyen részt vehetnek.

Mikor nyitott a közösségi tér?

Két hete, március 5-én volt a hivatalos megnyitó, ahol Dr. Tóth József polgármester elmondta: a Pannka Közösségi Tér a XIII. Kerületi Önkormányzat beruházásában és támogatásával jött létre. Interaktív módon teremt újabb szabadidős lehetőséget a kerületi lakosok, elsősorban az újlipótvárosi kisgyerekes családok számára. Számos fejlesztő programmal várja az édesanyákat, édesapákat és gyermekeiket 6 éves korig. Az otthonos játéktér fejlesztésének költsége több mint 120 millió forint volt.

A programok egyébként már február 4-én elindultak, és délelőttönként, illetve kedden és pénteken 16.00 és 18.00 óra között vannak.

Milyen programokat szerveztek?

Ezekre a szakképzett foglalkoztatók által tartott programokra előzetes bejelentkezés szükséges telefonon vagy a weboldalunkon keresztül.

Melyik korosztályt várjátok inkább?

Délelőttönként babák jönnek leginkább, hiszen 3 éves kortól a gyerekek intézményesítve vannak, délutánonként viszont a nagyobb gyerekeket is várjuk, korhatár nélkül. Van sószoba, játszóház, lehet közösen tanulni, társasjátékozni. Tervezzük egy kávézó létrehozását a térben, ahol péksütiket és szendvicseket is lehet majd kapni.

Havonta egy tematikus vasárnapot szervezünk, azon felül pedig ki lehet bérelni néhány termet.

Folyamatosan kapunk egyébként javaslatokat a szülőktől, azok alapján szervezzük az éppen aktuális programokat.

320 nm a közösségi tér, két szinten szórakoztatjuk a szülőket és a gyerekeket, de tervezzük a bővítést.

Fantasztikus a közösségi tér belső tere, a falak, a berendezések. Honnan jött az ötlet, ki tervezte?

 A játékokat a NOHA Stúdió, a grafikákat pedig Nemes Anita grafikus tervezte, minden egyedileg, kizárólag ide készült. A kreativitásban szabad kezet kaptak az alkotók, igyekeztünk megidézni a régi Újlipótváros hangulatát, illetve egy olyan teret szerettünk volna, ahol a gyerekek egy kicsit a vidéki élettel is megismerkedhetnek. Ezért van a házikó, a játék zöldségek, gyümölcsök, állatok. Összességében sikerült létrehoznunk egy kedves, vidám és nagyon színes kreatív játszóházat.

A programokról, nyitvatartásról és az árakról hol található bővebb információ?

A www.pannka.hu oldalon minden fontos információt megtalálhatnak az érdeklődők, illetve Facebookon a Pannka Közösségi Tér oldalán is folyamatosan frissítjük a tartalmat. A sószobába és a programokra a közösségi tér telefonszámán is lehet jelentkezni: 3620/255 57 22.

Ez is tetszeni fog