Quantcast
Kezdőlap KedvencekTudatos gyerekkor Plant for the Planet- gyerekek a klímaváltozás ellen

Plant for the Planet- gyerekek a klímaváltozás ellen

Pöttyöslabda

Mindig is tudtam, hogy a gyerekek sokkal nagyobb hatalommal bírnak, mint azt a felnőttek általában gondolják. Amikor én voltam kicsi, még nem értettem, hogy ha összefogunk, köveket mozgathatunk meg. Amióta azonban anya vagyok, rendíthetetlenül hiszek abban, hogy a jövőnk a gyerekeink kezében van. Az oktatás és a példamutatás kulcsfontosságú szerepet játszik a klímakatasztrófa elkerülésében (igen, a sötét jóslatokkal ellentétben hinni akarok abban, hogy igenis van kiút), ehhez azonban gyermekeink segítségére van szükségünk.

Magánemberként igyekszem minden tőlem telhetőt megtenni azért, hogy én is részese legyek ennek a folyamatnak: tudatos vásárlónak tartom magam, szelektíven gyűjtjük a szemetet, nem halmozunk fel fölösleges dolgokat, a legfontosabb pedig, hogy a két és fél éves kisfiunknak is ezt tanítjuk már a kezdetektől.

Minden környezetvédelmi programról örömmel olvasok, az pedig még nagyobb boldogsággal tölt el, amikor a programban gyerekek is részt vesznek.

Így van ez a Plant for the Planet esetében: fantasztikus kezdeményezés, amely 2017-ben Magyarországra is eljutott, és azóta töretlenül halad afelé, hogy minél szélesebb körben megismerjék.

A Plant for the Planet Szervetetet 2007-ben alapította az akkor kilenc (!) éves Felix Finkbeiner német kisfiú, aki egy iskolai feladat kapcsán találkozott a Nobel- békedíjas Wangari Maathai történetével. Az aktivistanő harminc év alatt több, mint harminc millió fát ültetett. Felix fejébe vette, hogy eléri: minden országban egymillió fát ültessenek a gyerekek. Németország az első, akinek sikerült elérnie ezt a számot, kicsi országunk pedig csatlakozott a kezdeményezéshez.

A szervezet az ENSZ környezetvédelmi programjával együttműködve egy különleges akadémiát is működtet: gyerekek szervezik gyerekeknek. Azon fiatalok, akik részt vesznek ezen az akadémián, megismerhetik a klímaváltozás okait és következményeit, megtanulhatják, hogy minden egyes ember hatással tud lenni a globális problémákra is. Előadásokat tarthatnak, fát ültethetnek, és elkezdhetik megtervezni saját projektjüket. A program végére minden résztvevő Klímanagykövetté válik- ezt a személetet továbbadhatja az iskolájában és a családjában is.

A Plant for the Planet Akadémia célja, hogy növelje a tudatosságot a klímakérdéssel kapcsolatban a gyerekek és a fiatalok körében, és bátorítsa valamint segítse őket, hogy tegyenek is az ügy érdekében. 2020-ra szeretne milliós nagyságrendű Klímanagykövet bázist létrehozni, hogy aztán ezek a nagykövet gyerekek további akadémiákat szervezzenek szerte a világban.

Magyarországon eddig négy akadémiát tartottak. Az első háromra huszonegy különböző iskolából érkeztek gyerekek és összesen száznyolcvan Klímanagykövetet avattak. A negyedik volt azonban az eddigi legjelentősebb: október 18-án az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola nagykövetei meghívták az ELTE többi gyakorló iskoláját is. Nyolcvan új lelkes kisgyerekkel bővült a klímanagykövetek listája.

Egészen fantasztikus Akadémiát szervezett a Plant for the Planet magyarországi szervezete a fennállásának százötven éves évfordulóját ünneplő gyakorlóiskolával:

A “Stop talking, start planting” kampány keretein belül hírességek is csatlakoztak a figyelemfelhíváshoz. Berg Judit, Keszel Bori, Rák Kati, Bodor Géza, Wolf Kati, Farkas Bertalan, Szatmári András, Gyabronka József és Kiss Tibi lelkesen készítették el a kampányfotókat, majd az iskola udvarán fát ültettek a Klímanagykövetekkel.

Áder János köztársasági elnök sok sikert és töretlen lelkesedést kívánt a szemléletfejlesztő programhoz.

A Plant for the Planet Mozgalom tisztában van a támogató környezet jelentősségével: nem elég a gyerekek lendülete, a tanárokon és a szülőkön is nagyon sok múlik. A Mozgalom hazai képviselete mindenben támogatja a részt venni kívánókat, gondoskodik a hazai hálózat kiépítéséről: folyamatos kapcsolatban vannak a Varga Márton Szakgimnáziummal, az Agrárminisztérium Erdőgazdálkodási Főosztályával és a Budapest Főváros XII. Kerületi Hegyvidéki Önkormányzatával is.

A támogatás adott tehát, már csak lelkes jelentkezőket várnak: iskolákat, tanárokat, szülőket, gyerekszervezeteket. A kapu mindenki előtt nyitva van, szerintem csodálatos kezdeményezés, melyhez remélem, minél több magyarországi iskola csatlakozik. Hiszen hatalmas igazság van abban az egyszerű kijelentésben, melyet Félix, egy tizenkét éves Klímanagykövet tett:

“Ha minden gyerek ültet egy-két fát, az talán nem sok mindenen változtat, de ha a Föld gyermekei összefognak, akkor megváltoztathatják a világot. Ez erőssé tesz bennünket!”

Ez is tetszeni fog