Quantcast
Kezdőlap EgészségTerhesség Reggeli(?) rosszullétek

Reggeli(?) rosszullétek

Czafrangó Ági

Igen, ebben a cikkben tényleg a hányásról lesz szó, úgyhogy aki már attól rosszul van, hogy erről olvas, annak nem ajánlom a folytatást.

A mázlista kismamák nem is tudják, mit takar a cím, a kevésbé szerencsések pontosan tudják, akik pedig (velem együtt) ebből a szempontból nem nyerték meg a terhességi lottót, azok azt is tudják, miért van ott a kérdőjel zárójelben. Az ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy a terhesség még terhes első heteiben a reggeli órákra korlátozódik az émelygés, sokszor sajnos egész nap kitart.

Mit lehet tenni, lehet-e egyáltalán tenni valamit, hogy könnyebb legyen?

Az első várandósságom alatt – pozitív rekord! – csak kétszer hánytam, a második alkalommal már felismertem, hogy ezt is a kismama vitamin éhgyomorra bevétele okozta, és átütemeztem estére a szedését, így nem volt több ilyen panaszom. Az émelygés azért áthatotta a napjaimat.

Sokszor csak a sajnos nem túl egészséges kóla segített.

Próbálkoztam savlekötőkkel is, mivel éreztem, hogy a hányingert a túl sok gyomorsav is okozza, néha ez is bevált.

Homeopátiás bogyókat is szedtem, lehet, hogy ezek is használtak valamit, igazából nem tudom, milyen rosszul lettem volna, ha nem szedem.

A második babavárás első trimesztere jobban megviselte a gyomromat, nem mindig sikerült győzedelmeskednem a hányinger felett. Az egész napos émelygés este tetőződött, akkor már rendszerint arra jutottam, „jobb kint, mint bent”. Mivel ez alatt az időszak alatt a kisfiamról gondoskodtam, nem igazán tudtam azzal foglalkozni, hogyan lehetne könnyebb, csak túléltem a nehezebb napokat. A ropik és egyéb sós rágcsálnivalók azért segítettek napközben.

Emellett extra szagérzékenységgel is küzdöttem, ami nem csak a kellemetlen szagokra vonatkozott, hanem az addig kedvelt, de állapotosan túl erősnek érzett illatokra is kiterjedt. Minden illatszeremtől megszabadultam, parfümöt nem használtam, a tusfürdőmet illatmentesre cseréltem, az öblítőt, de még a mosogatószert is jól meg kellett válogatnom, hogy el tudjam viselni – bár éppenséggel kapóra is jött, hogy erre hivatkozva felmentsem magam a „büdös tisztítószeres” házimunkák, vagy épp a másfél éves fiunk pelenkacseréje alól.

Tehát még a szagok is erősítik a hányingert, így ami elkerülhető, azt próbáljátok kiiktatni erre az időszakra az életetekből.

Most, a harmadik gyermekemet várva, újabb módszereket találtam ki az émelygés ellen: például a szénsavas víz fogyasztását, citrom facsart levével, ami be is vált.

Hetekig csak szénsavas folyadékot tudtam inni, ami bár segített a hányinger leküzdésében, de folyamatos haspuffadást-feszülést okozott, ami viszont nem volt túl kellemes, így erről egy idő után letettem.

Kipróbáltam az ilyenkor ajánlott gyömbért is: a limonádémba reszelve, nem volt rossz, de ezt inkább azoknak ajánlom, akik egyébként is szeretik a gyömbért.

Olvastam, hogy ilyenkor tanácsos többször keveset enni, amit én kissé megreformálva: a sokszor sokat evés módszereként alkalmaztam. De ezt csak azoknak javaslom, akiket nem riaszt el, hogy már az első trimeszterben felszedjék nagyjából az egész terhesség során ajánlott súlytöbbletet.

Emellett azt az étkezési szabályt alkalmaztam, amit ma már nevesítenek is, mint intuitív diéta: vagyis azt ettem, amit megkívántam, hiszen nyilván a szervezet jelzi, mikor mire van szüksége, és ebbe biztosan beletartozik a sós chips vagy a csokifagyi is.

Azt megfigyeltem, hogy míg korábban az ébredésem után órákig is elvoltam reggeli nélkül, addig kismamaként tanácsos volt minél előbb magamhoz vennem valamilyen szilárd táplálékot. A rosszullétek csúcsidejében volt, hogy ágyba kértem a reggelit a férjemtől, mert azt éreztem, ha üres gyomorral egyenesedek fel, annak nem lesz jó vége.

Aki kellőképpen előrelátó, már este bekészít egy kis kekszet az éjjeli szekrényére.

Végezetül arra a rendkívül bölcs megállapításra jutottam, hogy a hányinger egyik legjobb ellenszere a hányás. Tanácsosabb inkább túllenni rajta, mint küzdeni ellene.

Nekem szerencsére egyik terhességem alatt sem tartott tovább a 13. hétnél.

Ti tapasztaltatok (reggeli) rosszullétet?

Ha van valami hasznos tippetek, osszátok meg, hátha valakinek épp az könnyíti meg a várandósságát!

Ez is tetszeni fog