Quantcast
Kezdőlap EgészségTerhesség Segítők a szülés, várandósság, gyermekágy körül

Segítők a szülés, várandósság, gyermekágy körül

Bárcsak most egy térben lennék veletek, és megkérdezhetném: Ki ért a szüléshez szerintetek? Úgy igazán… Ki a szülés főszereplője? Kinek az érdeme egy egészséges baba születése? Tényleg csak az számít? Kik vannak/lehetnek jelen egy szülésnél?

Sajnos a válaszaitokat nem hallhatom, de azért igyekszem végigmenni ezeken a kérdéseken.

Aránylag sok szülésznő és nőgyógyász ismerősöm van. Arányaiban biztosan több, mint egy átlag embernek, ez a szakmámból fakad. Szoktam velük beszélgetni, van akivel oktatási keretekben találkoztam: vagy ő tőle tanultam, vagy én voltam a másik helyzetben. Amiről mind beszámoltak, az az volt, hogy a képzésüknek mennyire nem része, vagy csak érintőlegesen az élettani szülés: első pillanattól az utolsóig leginkább azt tanulják, hogy milyen bajok történhetnek a szülés alatt, így az alap hozzáállás (ahogy egy csodás nőgyógyász professzorom mondta), hogy a várandósságot és a szülést is egyidőzített bombának kezelik, ahol folyamatosan arra kell készülni, hogy milyen katasztrófa fog történni.

Nem nehéz belegondolni, hogy ha valóban minden gyermek születése ekkora veszélyt rejtene, akkor kihalt volna az emberiség. Persze lehetnek komplikációk, amiket sokszor az orvostudomány fejlődése segítségével, ma már orvosolni lehet, és van olyan is, amikor nincs magyarázat egy-egy tragédiára, és sehogyan sem lehetett volna megelőzni. Az orvostudomány vívmányai emberek millióit mentik meg, de közben mintha elfelejtenénk, hogy semmi sem biztos, és nincs az a kórház, azaz orvos, aki 100 %-ra biztosítja, hogy minden rendben lesz. Sok várandós kliensem kérdezi meg, hogy rendben van-e, hogy halállal kapcsolatos gondolatai vagy félelmei vannak. Ez az érzés az emberiség teljes történelmén átívelve kísérte végig gyermekvárást és a szülést: szinte minden kultúrában készülnek/tek a szüléssel a halálra is. Hála Istennek ma már sokkal kevesebb veszteség történik a mi társadalmunkban a várandósság körül, de úgy tenni, mintha pusztán a technológia mindent megoldana, súlyos önámítás. Hogy miért részleteztem ezt ilyen hosszan? Mert úgy látom, hogy a szülés körül jelenlevők szerepének eltolódásában, kulcsfontosságú, hogy az emberek be akarják magukat biztosítani: a felelősséget átadni egy intézménynek, egy szakembernek, akik emiatt aránytalanul azon helyzetek elkerülését tartják szem előtt, amikor számonkérnék őket egy adott mulasztásért. Inkább mindent megtesznek egy-egy helyzet megelőzésére, sokszor többet, mint kellene, amivel elindul a beavatkozási kaszkád, ahol minden beavatkozással valószínűbb egy újabb, végül pedig pl egy császármetsztés, ami elkerülhető lett volna, persze ezt sosem lehet majd biztosa tudni. Magyarországon átlagban 40% felett van a császármetszések aránya: igen olyan, mintha a nők közel fele nem tudna szülni, a babák fele nem tudna megszületni természetes úton. A WHO ajánlás a maximum 19%. Persze vannak életmentő helyzetek, és még egyszer: az orvostudomány, az orvosi szakértelem rengeteg embernek biztosít lehetőséget, akiknek 100 évvel ezelőtt nem lett volna.

De nézzük, kik is vannak a kismama, friss család, szülés körül. A vége lesz azt hiszem a legfontosabb 😉

A szülész-nőgyógyász

Ahogy írtam a tudása pótolhatatlan az életmentés szempontjából, ugyanakkor hazánkban nagyon hiányos a normalitás területén. Ezzel mind semmi gond nem lenne, ha nem úgy alakult volna a hazai helyzet, hogy a szülészorvosokat tekintjük a szülés felhatalmazott vezetőinek. Ők mondják meg mit és hogyan tegyen a szülő nő, már a várandósság alatt is. Ez sajnos sokszor az aknakereséshez hasonlít. Hogy mit tartanék követendőnek? Tőlünk nyugatabbra nem idegen az a helyzet, hogy az orvos egy másik szobában ügyel, csak akkor jelenik meg, ha probléma van. Honnan tudni, hogy valami nem a normalitás terén mozog? Erre kell a kompetens szülésznő.

A szülésznő

Ők elvileg a nők valódi kísérői a szülésnél, tudják, hogyan zajlik a folyamat és kompetensek ebben segíteni az anyát. Az általam ismert szülésznők és szülésznő hallgatók mind arról számolnak be, hogy ezzel szemben leginkább az orvos segítőjeként vannak jelen, és ők sem a normalitást tanulják a főiskolán, hanem, hogy mi futhat zátonyra. Kevés hazai intézményben van autonómiájuk a szülőszobán, kevés helyen van kimondva, hogy ők a kompetens segítők, pedig a jó szülésélmény kulcsa többek között ez lehetne.

A bába

Olyan szülésznő, aki kompetens az otthonszülések kísérésében. KÍSÉRÉSÉBEN, nem vezetésében. A bábák a szülő nő ritmusát figyelve, hozzá alkalmazkodva segítik az anyát a szülés körül. A bábák ugyanolyan végzett szülésznők, mint fentebbi társaik, de bábatanonckodtak intézményen kívüli szüléseknél és plusz képzettségük van újraélesztés, elsősegély terén. Az intézményen kívüli szülésnek komoly jogszabályi feltételei vannak, például két bába jelenléte.

A dúla

Nem egészségügyi személy, nincs ilyen végzettsége. A dúla szó asszonytársisegítőt jelent, olyan nőt, akinek feladata a szülés közben az anya komfortérzetének biztosítása lelkileg és testileg is. Magyarországon három dúla egyesület van, ők képeznek dúlákat tanfolyamokon, de a szó szoros értelmében bármilyen nő, aki az anyát támogatja szülése közben dúlának tekinthető. Ma Magyarországon a dúla nem bejegyzett szakma, de nem egy professzionális és fantasztikus dúla szolgál az országban. Létezik gyermekágyas dúla is, aki a gyermekágyas időszakban támogatja az anyát abban, amire neki szüksége van.

A védőnő

Egy olyan segítő támogató szakember, aki már a várnadósságot is végigkíséri, információkkal látja el az anyát (és apát), figyeli a várandóság előrehaladtát, majd szülés után a gyermek fejlődését 6éves koráig. A jó védőnő hihetetlen támasz és válasz lehet minden aggodalomra, kapcsolatot tart a gyerekorvossal, odafigyel az anya és család lelki állapotára, körülményeire. Azt gondolom, hogy sok védőnő van, akinek a nevét aranyba lehetne foglalni (nekem is volt két csodás szakemberem, akik az első két várandósságomat kísérték)

Szoptatási tanácsadó

Többféle laktációs tanácsadó van, szaktudásuk az elvégzett tanfolyamoktól függően más mélységű. Valaki lehet nagyon jó támogató a puszta saját tapasztalattal, de sokszor szükség van a komolyabb tudásra. A szoptatási tanácsadók legmagasabb szintje az IBCLC tanácsadók, akiket az orvosi egyetemen képeznek. Névsoruk területenként is megtalálható a hivatalos IBCLC oldalon. Egy-egy ilyen szakember segíthet a szoptatási nehézségek terén: legyen szó akár fájdalmas szoptatásról, gyulladásról, tejmennyiség problémáról, és még sorolhatnánk

Perinatális szaktanácsadó

Ez az a kategória, amibe rengeteg típusú szakember kerül, ugyanis a képzés bármilyen végzettségre építhet, de az adott szakember alapdiplomája meghatározó abban, hogy miben kompetens az adott tanácsadó. Egy mozgásterapeuta, és gyerekorvos vagy egy pszichológus másképpen perinatális szaktanácsadók, de mindnek van egy alapvető tudása a fogantatás, meddőség, várandósság, szülés és első 3 év területéről mind pszichés, mind biológiai téren, a normalitástól az ekkor potenciálisan felmerülő elakadásokig, és vagy ő maga tud segíteni vagy ajánlani egy kompetens kollégát. A Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság honlapján elérhető a végzett tanácsadók listája és hamarosan bemutatkozása.

Szülő-csecsemő konzulens

Kifejezetten a korai időszak problémái területén, a babával kapcsolatban felmerülő aggályok esetén kompetens. Itt is többféle bemeneti képzettség lehetséges

Kapcsolatanalitikus

Olyan orvos, pszichológus vagy perinatális szaktanácsadó (jelen követelmények szerint, ők végezhetik el a képzést), aki képzett az anya-magzat kapcsolatanalízis módszerében, mellyel egy relaxált, módosult tudatállapotban az anya(-apa)-magzat kommunikáció elősegíthető

Hordozási tanácsadó

Ma hazánkban 3 hordozó iskola képviselteti magát: a Hordozóház, a BeliBuba és a ClauWi. Tanácsadóik kompetensek abban, hogy megtanítsák és segítsék a szülőket babáik megfelelő hordozásában, segítenek a számukra megfelelő eszközt megtalálni

Mozgásformák oktatói

Rengeteg szuper mozgásforma van, amit várandósan, szülés után vagy kisbabával végezhetünk, és amik a testi és lelki jólétünkhöz hozzá tesznek. Teljesség igénye nélkül: kismama jóga, maminbaba, kanga tréning, RTM, kismama pilates, bike with baby… tényleg napestig lehetne sorolni.

Kiemelném még a spinning babies okatókat, akik nem csak a mozgással, de a szülés anatómiájával kapcsolatban is rendkívül felkészültek.

Elképzelhető, hogy valakit kihagytam. A gyerekorvosokat direkt nem említettem, mert az ő szerepük ennél sokkal tágabb. Remélem hasznos volt ez a kis gyűjtemény.

És akkor a csattanó? Ki a legkompetensebb a szülés körül, vagy legalábbis kit kellene annak tekinteni? Az ANYÁT, akivel az egész esemény történik. Bár minden róla és az épp aktuális megéléseiről szólna, őt támogatnák a szakemberek a saját tudásukkal – HA valóban SZÜKSÉGES.

Kiemelt kép forrása: https://m.facebook.com/aszelfikentul/

Ez is tetszeni fog