Quantcast
Kezdőlap Programajánló Gyerekkel a Balaton körül – 10 hely, amit érdemes meglátogatni ősszel is!

Gyerekkel a Balaton körül – 10 hely, amit érdemes meglátogatni ősszel is!

Pöttyöslabda

Bár a nyár már a végét járja, a Balaton az év bármely szakában kiváló célpontja lehet a kalandvágyó, és a szabad levegőt kedvelő családoknak. Most – a teljesség igénye nélkül – igyekeztünk Nektek összeszedni néhány helyet, amit érdemes meglátogatni akár borúsabb napokon is. Bátrabbak nekivághatnak kerékpárral is, hiszen a Balatont körülölelő 204 km-es kerékpárút számtalan élménnyel és látnivalóval szolgál az egész családnak!

1.     Diási Játékstrand – Gyenesdiás

Ezzel kezdem, nekünk ez a nagy kedvencünk. A nagyszülők minden évben megszállnak itt két hétre, mi pedig – velem, vagy nélkülem – csatlakozni szoktunk néhány nap erejéig. Itt elsősorban a strandon található játszóteret szeretném megemlíteni. Amellett, hogy a vízpart szinte mindig alkalmas egy jó kis sarazásra, lapátolásra, homokozásra, a szuper játszótér is leköti a gyerekeket. Balaton élővilágával kapcsolatos foglalkoztató tábla is van a strand területén, valamint természetes gyerekpancsoló mediterrán hangulatban. Persze a strandon nyáron van több program, de kora ősszel is szuperül eltölthetjük az időt. Egész napra érdemes érkezni, a szokásos és megbízható „strandételek” mellett a közeli fagyizó is finom falatokat kínál a családok számára.

Kép forrása: https://www.gyenesdias.info.hu/media/2018/04/jatekstrand_gyenesdias_kep_5-1024×712.jpg

2.     Zalaszántó Béke Sztupa

Európa egyik legnagyobb sztúpája Zalaszántón található. A falu fölött magasodó 316 m magas hegyen találjuk a vakítóan hófehér buddhista szentélyt. A belépés egész évben ingyenes a területre. Remek kirándulócélpont, hiszen a két közeli településtől is nagyjából egyenlő távolságra helyezkedik el. A Keszthelyt Sümeggel összekötő út mentén fekszik. Keszthely vagy Hévíz felől haladva a falu után balra található bekötőúton lehet megközelíteni: mintegy 2 kilométert kell haladnunk az úton, majd az erdei úton újabb 1,5 kilométert kell megtenni a célunkig. Nagyobbacska gyerekekkel nyugodtan vágjunk neki, ha egy katartikus kirándulásra és gyönyörű látványra vágyunk.

Kép forrása: https://www.facebook.com/bekesztupaofficial/photos/p.2575244102745178/2575244102745178/?type=1&theater

3.     Sobri Jóska Kalandpark

Adrenalinfüggőknek kötelező célpont a Sobri Jóska Kalandpark! Átbiciklizhettek a tó fölött (Airbike), hintázhattok extrém (11 méteres) magasságban, száguldhattok a bobon vagy a drótkötélpályán, és kipróbálhatjátok a vízigömböt is. Közel sem említettünk minden játéklehetőséget, látogassatok el a kalandpark Facebook-oldalára, vagy weboldalára, és ámuljatok Ti is, hogy mennyi mindent próbálhattok ki. A belépés 3 éves kor alatt ingyenes, a „lightosabb” játékokat 1.500 Ft-ért használhatjátok, de az igazán extrém élményre vágyók belépője 5.500 Ft. (5 éves korig 3.500 Ft). Helyileg hol található? A Balaton északi részétől kicsit odébb, Kislődön keressétek a Sobri Jóskát. ?

Kép forrása: https://www.facebook.com/sobri.kalandpark/photos/a.1157657120916407/3075093635839403/?type=3&theater

4.     Zamárdi Kalandpark

Sok-sok akadálypálya, drótkötélpálya és kisvasút várja a Zamárdi Kalandpark látogatóit – az unalom itt is teljességgel kizárható. A kaland- és csúszópályák mellett labirintus, kis gőzös, vízidodzsem, vízigolyó és kincsmosás is várja a gyerekeket és az örök gyerek felnőtteket is. ? A pályák magasság szerint látogathatók – az árak is ennek megfelelően alakulnak a 130 cm-es magasságtól (3.200 Ft) egészen a 150 cm feletti magasságig látogatható pályákig (ide már 5.200 Ft a belépő). A Zamárdi Kalandpark az autópályától és a Zamárdi-Felső vasútállomástól mintegy száz méterre található, és szinte végtelen lehetőségeket tartogat a szabadidő aktív eltöltésére.

Kép forrása: https://www.facebook.com/ZamardiKalandpark/photos/a.818421471502510/3481537785190852/?type=3&theater

5.     Gömbkilátó és Kalandpark – Balatonboglár

Balatonboglár legmagasabb pontján, 165 méter magasan egy kilátó áll, amely az 1960-as évekig faszerkezetű volt. A 15 méter átmérőjű, 240 háromszöglemez alkotta Gömböt, Zics László építész javaslatára díszkivilágítással látták el, ami még az északi partról is könnyen felfedezhető. Az 1980-as években átesett már egy felújításon, a kedvelt kirándulási célpont, és 2012 nyarára ismét látogathatóvá vált. Kalandparkot is találunk itt, ahol bob- és kalandpálya, canopy, íjászat, mászófal és gyerekvár is várja a látogatókat. A jegyárak nagyon változatosak, a legjobb, ha megnézitek ezen az oldalon. ? Balatonbogláron egyébként felújított szabadstrand és játszóterek, sportpályák is várják a látogatókat.

6.     Sümegi Vár és Várbirtok

A Sümegi Vár az ország egyik legszebb középkori erődje. Dacolva a történelem viszontagságaival ma is impozáns látványt nyújt, a Várban 2020-tól építkezések folynak, felépül a Keleti-szárny, a Csabi-torony és a hozzájuk kapcsolódó gyilokjáró. Emellett megújulnak és bővülnek a vár kiállításai is.
A Sümegi Vár udvara nyáron olyan, akár egy óriási játszótér. A különböző korabeli gyermekjáték (hordólovaglás, tű keresése a szénakazalban, gólyalábazás, stb.) mellett ki lehet próbálni a lovaglást és az íjászatot is. Aki időben érkezik segíthet megfejni a kecskéket, megetetheti az állatokat. Itt megismerkedhettek a várakban élők mindennapjaival, a darabontokéval, akik leengedik a felvonóhidat, a sütőasszonyokéval akik a kalácsot készítik, a csepűrágókéval, akik bábszínházat adnak elő… Napestig sorolhatnánk a rengeteg programot, nézzétek meg a Facebook-oldalukat vagy a weboldalt! Persze sok más vár és kastély is várja a látogatókat: a Festetics-kastély, a szigligeti és a veszprémi vár, és természetesen a Tihanyi Bencés Apátsági Templom és Múzeum is.

Kép forrása: https://www.facebook.com/sumegivarvarbirtok/photos/a.154366341266714/1754355591267773/?type=1&theater

7.     Folly Arborétum és Borászat

A Folly Arborétum 2017-ben elnyerte az év ökoturisztikai tanösvénye díjat. Egy igazi családi örökségről van szó, dédapáig visszatekintő történettel, érdemes ezzel is megismerkedni idelátogatásunk előtt. Az Arborétumhoz vezető utak keskenyek és egysávosak, a főútról letérve dombon felfele kell haladni, néhol meredek kapaszkodókkal, ezért fokozott óvatossággal kell közlekedni. A páratlan természeti környezet megvédésének érdekében hagyjuk otthon négylábú kedvenceinket, hogy még gyermekeink és unokáink is gyönyörködhessenek a sokszínű élővilágban. Az Arborétum területén Folly termékeket is vásárolhatunk (bor, szörp, tea és egyéb apró tárgyak). A hatalmas kertben játszótér, szörp- és borkóstoló, valamint egy kilátó is várja a látogatókat. A családi jegy (2 felnőtt + 2 vagy több tanuló) 4.000 Ft-ba kerül.

Kép forrása: https://www.facebook.com/follyarboretumesboraszat/photos/a.437383239750978/1472604832895475/?type=3&theater

8.     Teknős Park Balatonföldvár

A Teknős Park Magyarország első és egyetlen látogatható teknős gyűjteménye a Balatonnál. Fél hektáros területén jelenleg 283 teknős él. Megcsodálhatjátok a különböző fajhoz tartozó teknősöket kicsiktől az óriásokig, felnőttektől az újszülöttekig, ragadozót ugyanúgy, mint a növényevőt. A nagyon jó tartási körülmények miatt az állatok kiválóan szaporodnak, minden évben 150-200 kisteknős születik július közepétől szeptember végéig. Természetesen a látogatók ezt is láthatják. A belépő egységesen 1200 Ft/fő (3 éves korig ingyenes), a park 10-18 óráig látogatható.

Kép forrása: https://www.facebook.com/teknospark.eu/photos/a.149826532102517/1131262683958892/?type=3&theater

9.     Hévíz

Hévízen található a világ második legnagyobb termáltava. A 4,4 hektáros tó bőséges vízhozamú, kén-, rádium- és ásványianyag-tartalmú forrás táplálja, ezért a tó télen 23-25, nyáron 33-36 Celsius fokos vize 72 óra alatt teljesen kicserélődik.  Ne felejtsétek el, hogy 12 éves kor alatt a hévizi gyógyvízben való fürdőzés nem ajánlott, ezért az ennél fiatalabb korú gyerekeket NE vigyétek a vízbe! Próbáljátok inkább ki a családi szaunát és a fürdőpartit a régió családi fürdőjében, Zalakaroson! Kehidakustány mediterrán hangulatú, háromszintes gyógy- és élményfürdőjében fejlesztő- és mozgásszervi terápiák mellett egészségmegőrző és gyerekprogramok is a kínálat részét képezik.

10. Szentbékkálla, Kőtenger

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park törzsterületéhez tartozó Káli-medencének kiemelkedő természeti értékei a Szentbékkállai-kőtenger kövei. A sziklák a Pannon-tengerből emelkedtek ki a Káli-medencében fekvő Szentbékkálla falu szomszédságában. A folyamatos erózió során, elsősorban a pleisztocén kor időjárásának hatására változatos kőformák jöttek létre, amelyek a mai turistalátványosság alapját képezik. Az egyedülálló geológiai formakincs beleékelődik az Országos Kéktúra útvonalába Badacsonytördemic és Nagyvázsony között. Az egyik közismert, gigantikus kőtömb a Kelemen-kőnek keresztelt ingókő, amelyet egyesült erővel képesek billegtetni a látogatók, mivel a csak három ponton nyugvó monstrum valójában egy tíz tonnás kőpad. Aktív utazóknak egyedülálló lehetőség továbbá a Tapolcai-tavasbarlangban való evezés, vagy a nyílt víz szerelmeseinek a vitorlázás. Lebilincselő föld alatti élményre vágytok? Húzzatok overallt és szálljatok alá a Csodabogyós-barlangba Balatonedericsen!

Kép forrása: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3346512802105323&set=a.3305207902902480&type=3&theater

+1 Dinó- és Kalandpark Rezi

Ugyan nem közvetlenül a Balaton partján van, de érdemes egy kis kitérőt tenni ehhez a remek kalandparkhoz. A kisebbek megcsodálhatják a kiállított, mozgó dínókat (némelyiknek fel is lehet ülni a hátára!), kis dínóvonattal közlekedhetnek, felülhetnek egy életnagyságú igazi, mozgó dínóra is, valamint minden, a park területén található játékot (a belépőjegy birtokában) ingyen használhatnak! A nagyobbakra ügyességüket próbára tevő kalandpark vár – a játékok tárháza folyamatosan bővül. Mi biztosan megyünk még, hatalmas élmény volt az egész családnak!

Kép forrása: https://www.facebook.com/dinoparkrezi/photos/a.2094255650816810/2094255997483442/?type=3&theater

Kép forrása: https://www.facebook.com/dinoparkrezi/photos/a.1435034830072232/2080524972189878/?type=3&theater

A Balatont tehát ősszel is érdemes meglátogatni, a számtalan látnivaló mellett ne feledkezzetek meg a gazdag étel- és italkínálatról sem. A sült halak és finom birok, sörök kóstolása nélkül nem is érdemes hazaindulni. Szerencsére éttermek és borozók sokasága közül válogathattok!

Írásunk a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával készült.


Ez is tetszeni fog