Quantcast
Kezdőlap Fittanya Így jógázz a terhesség alatt

Így jógázz a terhesség alatt

Pöttyöslabda

Arról, hogy a terhesség alatt hogyan érdemes alakítanod a sportolási szokásaidon, ahány szakértő, annyi vélemény. Van, aki azt mondja, hogy nyugodtan csináld, amit eddig, mindaddig, amíg jól esik. Mások azt mondják, új gyakorlatokba ne fogj a terhesség alatt, minden más mehet. Megint mások amellett érvelnek, hogy a terhesség során érdemes mérsékelni a gyakorlatok intenzitását, ugyanakkor terhes nőket nagy hassal látunk kézenállásban az Instagramon. Zavaros az egész.

Egy jóga tanár, aki szülés előtt álló nőknek tart jógaórát, azt mondja, hogy az rendben van, hogy annyit kell végeznünk, ami jó a testünknek, de aki most terhes először, honnan tudja, hogy melyik érzés jó és melyik nem? Honnan tudhatná, hogy most épp kellően megnyújtja a hasát, vagy épp szétnyílnak a hasizmai úgy, hogy később műtétre lesz szüksége?

Ő tehát épp ezért foglalkozik terhes nőkkel, és elmondása szerint van néhány tipikus kérdés, amelyekkel mindig találkozik.

Végezhetsz-e szülés előtti jógát, ha nem jógáztál korábban?

Igen, de mindenképp fordulj szakértőhöz, és ne egyedül kezdd el. A tapasztalt jógiknak is segít a szülés előtti jóga, hogy még tudatosabbak legyenek, még jobban lelassuljanak. Az újoncoknak pedig jó lehetőség, hogy kipróbálják a jóga jótékony hatásait.

A szülés előtti jóga elég ahhoz, hogy fitt maradj a terhesség során?

Ha sokat sétálsz mellette, akkor igen. A legfontosabb szempont most, hogy lelassulj, és befelé figyelj. Ha előtte intenzíven edzettél, ne aggódj, most csak egy szünetet tartasz, majd folytatod. Ez a kis pihenő még abban is segíthet, hogy amikor újrakezded, még jobb formában legyél.

Annak, aki már eddig is jógázott, érdemes változtatni a terhesség alatt?

Igen, már a fogantatás pillanatától érdemes elhagyni az olyan gyakorlatokat, amik a törzs jelentős “kicsavarásával” járnak, vagy amikben felülést kell végezni. A gyakorlatok közben érdemes jobban odafigyelni ilyenkor a testedre, az olyan tünetek, mint hogy kifogysz a levegőből, leizzadsz, nagyon ver a szíved, nyomást érzel a szemedben azt jelentik, hogy az adott gyakorlat nem jó most neked, ezeket abba kell hagyni.

A terhesség melyik szakaszában érdemes elkezdeni?

Az első trimeszterben a tested több relaxint termel, ami felelős az ínszalagok ellazításáért. Ha túlfeszíted az ínszalagokat, az maradandó problémákat okozhat. A szülés előtti jóga ezért segít abban is, hogy megőrizd a stabilitásod, ezért nagyon fontos már akkor is, amikor még nincs nagy hasad.

Mi van akkor azokkal a fotókkal, amiken nagyon terhes nők végeznek nagyon kemény jóga pózokat?

Erre szubjekítv a jóga tanár válasza, ő azon a véleményen van, hogy a kemény gyakorlatokat el lehet majd végezni később is, most miért ne inkább azokra fókuszálnál, amelyek sokkal kisebb valószínűséggel okoznak sérülést a babának? Sokkal fontosabb, hogy lelassulj, és egész testeddel átéld a terhességet, felkészülj a szülésre.

Forrás: mindbodygreen

Ez is tetszeni fog