Quantcast
Kezdőlap EgészségTerhesség Tudományosan bizonyított, hogy más ember leszel szülés után

Tudományosan bizonyított, hogy más ember leszel szülés után

Pöttyöslabda
terhesség

Amikor terhes voltál az első gyermekeddel, biztos benned is megfogalmazódott egy álmatlan éjszakán: vajon ugyanaz az ember leszel, miután megszülted ezt a babát? Sokan attól is félnek, bár nagy álmuk volt a karrierjük, a gyermek érkezése után ennek sem szentelnek majd olyan figyelmet.

És ez tagadhatatlan: szülés után megváltoznak a prioritások. Te is megváltozol. Egészen más dolgok élveznek előnyt a gondolataidban, és befolyásolják a cselekedeteid. A Scientific American egy cikkében arról számolt be, hogy szinte minden emlős jelentős változásokon megy keresztül szülés után: a hormonműködés hatással van az agyra, bizonyos neuronok mérete megnövekszik, máshol strukturális változások mennek végbe. Egy másik kutatás azt találta, hogy fejlődik a memória és a tanulási képesség.

Az is igaz, hogy bár sokan félnek, hogy szülés után elveszítik a saját identitásukat, a legtöbben ettől csak előzetesen tartanak, közben már nincs idejük ezzel foglalkozni. Zajlanak az események, egy baba mellett a legkevésbé azon van időd elmélkedni, hogyan változtál te a folyamat során.

De vajon a változás előnyünkre válik?

Azt tehát elfogadjuk, hogy a szülés után megváltozunk, de vajon jó irányba-e? Nos, a legtöbben arról számolnak be, hogy bár valóban átalakultak az életükben a prioritások, jobb emberek lettek.

Sokan úgy érzik, empatikusabbá váltak a szülés után, míg mások azt mondják, művészileg is ekkor tudnak kiteljesedni.

A terhesség során magzati sejtek jutnak a szervezetbe. Ez azt jelenti, hogy különböző genetikai háttérrel rendelkező sejtek bukkannak fel benned: 26 olyan nőt vizsgáltak meg, akik fiút vártak, és a testükben Y kromoszómákat találtak.

A terhesség tehát megváltoztat biológiailag és mentálisan is. Az, hogy ez milyen típusú változás lesz, az viszont kizárólag rajtad múlik.

Forrás: mother.ly

Ez is tetszeni fog