Quantcast
Kezdőlap Fittanya 5 egyszerű jógapóz stresszoldásra

5 egyszerű jógapóz stresszoldásra

Pöttyöslabda

Kezdődik az őszi hajtás, és a stressz akaratlanul is megérkezik az életünkbe. Ilyenkor jönnek jól a relaxáló jóga pózok, amelyek segítségével könnyedén megszabadulhatunk a stressztől. A szimpatikus idegrendszerre vannak hatással, nyugtatják azt, így segítenek megszabadulni a stresszreakciótól.

A stressztől megszabadulni sok ok miatt fontos. Jobban alszunk, jobb az emésztés, és jobb a hangulat is, ha nem vagyunk stresszesek!

1. Balasana

Ez egy jó kezdő póz a gyakorlatsorhoz. Relaxálja a tested, miközben elősegíti a befelé nézést. Maradj néhány percig ebben a pózban, lélegezz mélyeket, engedd, hogy a munkanap súlya lehulljon rólad. A póz nemcsak megnyugtat, de ellazítja a csípőt és a bokát is, megnyújtja a hátad.

Megpróbálhatod a térdeid messzebb vinni egymástól, ez több helyet hagy a hasadnak. Nyújtsd ki a karod, hogy még jobban meg tudjon nyúlni a hátad.

2. Viparita Karani

Ez a póz nagyon jó stresszoldó, és a lábad is hálás lesz érte. Segítségével a nyirokfolyadék ki tud áramolni a lábból, csökkentve a fesztíő érzést a lábfejben, bokában és térdben. Serkenti a vérkeringést a test felső részében is, segít visszaállítani az egyensúlyt, miután túl soká voltál talpon. Úgy feküdj a hátadra a fal mellett, hogy a feneked kerüljön olyan közel a falhoz, amennyire csak tudod, és emeld fel a lábad.

Ha kényelmetlen a gerincednek, kicsit told hátrébb a feneked. Figyelj arra, hogy ne szorítsd össze a térdeid. Tehetsz egy párnát is a csípőd alá. Ha van elég hely a falnál, nyisd szét a lábaid V alakba, így a combok belső oldala is megnyúlik.

3. Supta Baddha Konasana

Ez a póz nyugodtsággal áraszt el, és relaxálja az egész tested. Ellazul a csípőd és a combjaid belső oldala. Maradj így 5-15 percig, ez megnyugtatja az idegrendszered, és serkenti a vérkeringést.

Ha feszülést érzel a térdedben, támaszd alá párnával.

4. Jathara Parivartanasana

Az ilyen fordulatok segítenek a gerinc feszültségének oldásában és visszaállítják az egyensúlyt az idegrendszerben. A póz nagyon egyszerű, és mégis nagyon hatékony a stresszoldásban, megszabadít a feszültségtől, és segít a fejfájás megszüntetésében is. Jót tesz a vállaknak, a hát felső részének és a nyaknak, megnyújtja a hát izmait és masszírozza a belső szerveket.

Ha zsibbadni kezd a karod, húzd közelebb a testedhez. Ha a térdeid közelebb húzod a mellkasodhoz, az intenzívebbé teszi a hatást a hátad tetejében. Ha lejjebb viszed a térded, az a fordítást hatását az ágyéki részre viszi. Fedezd fel, hogy a legjobb a testednek! Hátsérülés esetén óvatosan kezdj neki a póznak, vagy hagyd ki egészen!

5. Savasana

Nagy kihívást jelenthet, hogy ne csináljunk semmit, különösen, ha stresszesek vagyunk. Ezért fontos beépíteni ezt a pózt a gyakorlatsorba. Először úgy tűnhet, mintha ez a gyakorlat nem lenne semmi egyáltalán, de a titka épp ebben a semmiben rejlik. Nem figyelünk semmire, ezáltal megnyugszik az egész test. Próbáld minden alkalommal legalább öt percig ezt csinálni a gyakorlat végén.

Fontos, hogy kényelmesen helyezkedj el. Tehetsz egy párnát a térded alá, vagy takarózz be, tegyél egy kis törölközőt a szemeidre, hogy sötét legyen, ami neked jól esik. Az a lényeg, hogy a legjobban tudj relaxálni.

Ha ezeknek a lazító gyakorlatoknak a segítségével elűzöd az izmaidból a stresszt, ők azt az üzenetet fogják az agyadba küldeni, hogy minden rendben van. Kezdd el a gyakorlatokat és szabadulj meg a stressztől!

Forrás: doyouyoga.com

Ez is tetszeni fog