Quantcast
Kezdőlap Stílus & DesignGyerekszobák Függönyök, árnyékolók a gyerekszobában

Függönyök, árnyékolók a gyerekszobában

pottyos

A gyerekszoba olyan, mint egy mini lakás: egyszerre nappali, háló, játszó, vagy éppen olvasószoba, ahol egyszerre kell megteremteni az ehhez szükséges feltételeket, a praktikus elrendezést, a funkcionális bútorokat, a megfelelő világítást és a sokrétű árnyékolást.
Elöljáróban a legfontosabb tanács, hogy bármit is választunk, az legyen időtálló.

A gyerekszoba olyan, mint egy mini lakás: egyszerre nappali, háló, játszó, vagy éppen olvasószoba, ahol egyszerre kell megteremteni az ehhez szükséges feltételeket, a praktikus elrendezést, a funkcionális bútorokat, a megfelelő világítást és a sokrétű árnyékolást.
Elöljáróban a legfontosabb tanács, hogy bármit is választunk, az legyen időtálló. Ha már nagyobbak, vonjuk be a gyerekeket a tervezésbe, kérdezzük meg, nekik mi tetszik, de ne engedjünk a futó kedvenceknek, hiszen a gyerekek ízlése gyakran változik (de ezzel mi felnőttek is vagyunk így néha, nem?) és a mai Verdás függöny holnapra már nem lesz menő, hiszen az imádat új tárgya mondjuk Pókember.

fuggony1 fuggony2

Először is nézzük meg milyenek a szoba adottságai: milyen a fekvése, mennyire és mikor süt be a nap, elég nagy, vagy éppen túl kicsi az ablak. Az első két dolgon nem nagyon tudunk változtatni, de a mérettel vizuálisan „csalhatunk”. Ha túl kicsi az ablak, a karnist, vagy a római roló tetejét helyezzük minél magasabbra, így hosszabbnak látszik majd. Ha túl keskeny, a karnis végei nyúljanak túl jóval az ablakon és a függönyt az ablak két oldalára rendezzük el, ezzel elérjük, hogy szélesebbnek tűnjön.

fuggony3 fuggony4

Mindenképpen legyen valamilyen sötétítés, redőny, spaletta, vagy sötétítő függöny, mert a pici gyerekek még alszanak napközben és fontos az erős fény csökkentése, ráadásul, ha még keleti fekvésű is a szoba, egy meleg, nyári délután nagyon jól jöhet, ha be tudunk sötétíteni.
A függöny típusát, mintázatát válasszuk a szoba stílusához, színeihez, legyen olyan, amit akár iskolás korában is használni tud.

fuggony5 fuggony6

Ha úgy gondoljuk túl veszélyes egy földig lelógó függöny (mert mondjuk épp járni tanul és mindenbe belekapaszkodik), vagy tudjuk, hogy a pici mindent megfogdos és esélyes, hogy gyakran összepiszkolja majd, legyen az ablak méretével egy hosszúságú (bár a földig érő mindig elegánsabb), vagy válasszunk római rolót. Ha a függönyt nem akarjuk órákig vasalni, válasszunk kevertszálas anyagot, sokkal könnyebben tisztítható és nem is gyűrődik.
Én az egyszerű, egyszínű, de nemesebb anyagból készült függönyökre szavazok, mert azokkal nem tudunk mellélőni, sokféle stílushoz illenek, és nem mennek ki a divatból.

 

Horváth Orsolya – lakberendező

http://hannaszobaja.blogspot.hu/

 

2014. január

Ez is tetszeni fog