Quantcast
Kezdőlap EgészségTerhesség Hogyan rejtegessük a terhességet az első trimeszterben?

Hogyan rejtegessük a terhességet az első trimeszterben?

Pöttyöslabda

Számtalan cikk és fotó van arról, hogyan rejtsük el kerekedő pocakunkat, de szerintem – és úgy vélem többen is vagyunk ezzel így – sokszor nem a fizikálisan látható jelek eltitkolása okozza a legnagyobb problémát. Hanem az összestöbbi. Az, hogy állandóan bőgnél, hogy émelyegsz, esetleg hánysz, hogy furán viselkedsz és hogy állandóan fáradt vagy. De mihez lehet ezzel kezdeni?

Állandó fáradtság

Egész nap olyan érzésed van, mintha egy tengeri szivacsot ültettek volna az agyad helyére?  Nem elég, hogy megszívta magát vízzel, jó nehéz, nyomja le a szemhéjadat, de egy árva épkézláb gondolatot nem enged maga mellé. Nem vagy egyedül! Tulajdonképpen a munkanapjaid jelentős részét azzal töltöd, hogy

  • azért küzdesz, hogy ne csukódjon le a szemed
  • a többiek ne vegyék észre, hogy majd elalszol (mondjuk az 5 percenként jelentkező ásítások miatt ez igen nehéz)
  • igyekszel valami produktív dolgot csinálni.

Nyáron szerencsére kapóra jön, hogy a lakásban 28-30 fok van éjjel, így próbálkozhatsz ezzel takarózni, vagy bevetheted valamelyik klasszikust: egész éjjel forgolódtam, szétcsíptek a szúnyogok, a szomszéd kutyája hajnalban ugatott, a kukásautó zajai szétrobbantották az agyam hajnali 4-kor, és így tovább.

Émelygés/hányás vagy farkasétvágy

Szerencsés az, akinél a rosszullét kora reggel, vagy késő délután/este jelentkezik. Ha valaki hányós, annak igazán pechje van, de talán még a számára sem teljesen lehetetlen eltitkolni ezeket a tüneteket. Ha többszintes az iroda, akkor használd a másik szint mosdóját, és ne gyere elő addig, ameddig nem vagy benne biztos, hogy vége a „rohamnak”. Sokan esküsznek a gyömbér hányingercsillapító hatására, állítólag a folsav is mérsékelheti a hányingert és a hányást. Persze ha valaki krónikusan hány a terhessége első trimeszterében, az már orvosi eset, betegszabadságot igényel. A megbeszéléseket lehetőség szerint időzítsd délutánra, vagy arra az időszakra, amikor jellemzően nincsenek kellemetlen tüneteid.

Sírás

Néha nagyon nehéz megállni, hogy elbőgd magad a legalapvetőbb dolgok említésénél is, de azért törekedj rá. Ha már van gyereked, elemi erővel kezdhet el hiányozni, máskor úgy érzed, hogy minden kicsúszik a kezeid közül és képtelen vagy irányítani az életed. Ilyenkor állj fel, menj ki a mosdóba, és pityeregj egy kicsit, sokat segíthet. Tereld el a gondolataidat, koncentrálj valamilyen feladatra (ha az álmosságtól bírsz), és mosd meg az arcod. Ha érzékeny téma kerül szóba a többiek között (amire érzékenyen reagálnál), tedd fel a fejhallgatódat, és hallgass zenét. Csak nehogy valami érzelmeset!!!

Közlekedés

Ha autóval vagy tömegközlekedéssel jársz, nincs nagy változás, de ha esetleg futva, vagy kerékpárral, akkor az orvosod javasolhatja, hogy átmenetileg felfüggeszd ezt a sporttevékenységet. Ha pedig egyik napról a másikra nem a megszokott módon érkezel, az bizony gyanúra adhat okot. „Szerencsére” a kiszámíthatatlan időjárásra lehet kenni néhány dolgot, és persze meghúzódhat a derekunk, fájhat a vádlink vagy a lábszárcsontunk – millió és egy oka lehet annak, hogy miért éppen most nem közlekedünk biciklivel vagy futva.

Orvosi vizsgálatok

Szerencsére sok vizsgálat időzíthető már délutánra, kivéve persze az éhgyomri vérvétel, de simán mondhatod azt, hogy éves kontrollra mész, hiszen egy igazán tudatos nő figyel az egészségére és rendszeresen jár szűrővizsgálatokra. Máskor „mehetsz” bőrgyógyászati szűrésre, emlőultrahangra, rengeteg szűrővizsgálat létezik, amivel fedezheted magad.

Alkohol

Van, akinek nem csak a munkahelyén, de a baráti társaságban is rejtegetnie kell a terhességét az első időszakban. Most, a koronavírusos hónapokban, viszonylag megritkultak a baráti összejövetelek, így akár erre hivatkozva ki is bekkelheted a találkozót, ha viszont mégis elmész, akkor ajánld fel a többieknek, hogy te kéred ki az italukat, és beszéld meg a pultossal, hogy minden koktélból a virgin (alkoholmentes) változatot adja majd neked. Ha esetleg nem ő jön a következő rendelésnél, akkor csak kérd „ugyanazt”, mint az előbb. Így aztán senkinek nem kell majd magyarázkodnod. Két kör után pedig simán átállhatsz ásványvízre, mert ebben a nagy melegben amúgy is hamar megárt a pia.

Kerekedő pocak

A trimeszter végén azért már kerekedhet az a pocak, de azért még nem látványos a változás. Bővebb szabású pólók, blúzok, ruhák és kiegészítők segítségével garantáltan senki nem fogja kiszúrni, hogy nem az ebédnél laktál jól, hanem egy baba lapul a hasadban. Amivel viszont könnyen lebukhatsz az a kismamák közkedvelt elfoglaltsága: a pocaksimogatás. Szóval el a kezekkel attól a hastól!!!

Ez is tetszeni fog