Quantcast
Kezdőlap Stílus & DesignGyerekszobák Hogyan válasszunk gyerekbútort? I. rész

Hogyan válasszunk gyerekbútort? I. rész

pottyos

Egy gyermek érkezése a családban nem csak óriási boldogság, de sok előkészületet és tervezést is igényel. A gyerekbútor-kínálat óriási, ezért nem könnyű kiválasztani a megfelelő darabokat. Most egy háromrészes sorozatban szeretnék segítséget nyújtani abban, milyen szempontokat vegyünk figyelembe, amikor megtervezzük a gyerekszoba berendezését. Az első részben az újszülöttekről lesz szó.

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy egy csecsemőnek három bútordarabra van szüksége: egy rácsos ágyra, egy tároló bútorra a ruháinak (bár a pelusok, krémek és egyéb tartozékok kezdetben valószínűleg több helyet foglalnak majd el) és egy pelenkázóra. A szülőknek pedig kell egy kényelmes (!) fotel, vagy kanapé, ahol elringathatják őt, az anyuka pedig megetetheti a picit.
A kiságyban a matrac magassága feltétlenül legyen állítható, hogy ne kelljen sokat hajolgatnunk és hogy később, amikor a pici már fel tud kapaszkodni, ne pottyanjon ki belőle. Pluszpont, ha a rácsos ágy eleje levehető, mert így egy 3 éves gyereknek is kényelmes még. Nagyon fontos a biztonság, a rácsok közötti távolság ne legyen 8cm-nél nagyobb, mert abba beszorulhat a baba feje.

 

babautorok2

Szekrényből érdemes már az elején felnőtt méretet választani, mert ugyan az első pár évben a babruhák nagyon aprók, és egy komód is bőven elég, egy beépített szekrény akár fiatal felnőtt koráig is kiszolgálhatja a használóját, pláne, ha az nagyon jó minőségű, ezért ebbe mindenképpen érdemes invesztálni.

bababutor1

Én nem vagyok az ágyra tehető pelenkázó feltétek híve, nekem nagyobb biztonságot nyújtott egy különálló darab, de ha valahol kevés a hely, ez is jó megoldás lehet. Sok olyan, főleg külföldi gyerekszoba képével lehet találkozni a neten, ahol a pelenkázó szivacs egy komód tetején van, ami tényleg nagyon jól néz ki, praktikus is a helykihasználás szempontjából, de nekem még egyszer sem sikerült oldalról bepelenkázni egyik gyerekemet sem….

bababutorok6 bababutorok7

Sok cég forgalmaz komplett gyerekszoba szetteket, így, ha koordinált összhatást szeretnénk elérni, érdemes ezeket is megnézni. Ezek a bútordarabok vagy átalakíthatóak, egy-két elem betoldásával asztal lesz a pelenkázóból, vagy forgalmazzák az ágyak-szekrények „nagyobb” változatait is, az életkori sajátosságokhoz alkalmazkodva, mégis stílusban nem fog megváltozni a szoba. Ha van lehetőségünk rá, gondolkodjunk előre és a rácsos ággyal együtt vegyük meg az ifjúsági ágyat is, mert sokszor bizonyos dizájnok hamar kifutnak és megszűnik a gyártásuk.

bababutorok5

Színben és stílusban vagy igazodjunk a lakás többi részéhez, vagy, ha hosszú távra tervezünk, olyan dizájnt és formavilágot válasszunk, ami idősebb gyereknek is megfelel, hiszen egy kiskamasz nem biztos, hogy boldog lesz a macis szekrényétől. Ne válasszunk olyasmit, ami ugyan ebben a szezonban nagyon trendi, de 1-2 év múlva kimegy a divatból. A kiegészítőket könnyebb évről-évre lecserélni, hogy megváltoztassuk a szoba stílusát.

A következő részben a kisgyerek bútorokról lesz szó.

 

Képek: Mamas and Papas, Bababoo, Stokke

Ez is tetszeni fog