Quantcast
Kezdőlap Stílus & DesignGyerekszobák Hogyan válasszunk gyerekbútort II. rész

Hogyan válasszunk gyerekbútort II. rész

pottyos

Körülbelül három éves korra elérkezik az idő, hogy lecseréljük a rácsos ágyat és ilyenkor esedékes újra átgondolni, a gyerekszoba berendezései funkcionálisak, használhatók-e még, vagy esetleg bizonyos daraboktól meg kell válnunk, netán be kell szereznünk.

Körülbelül három éves korra elérkezik az idő, hogy lecseréljük a rácsos ágyat és ilyenkor esedékes újra átgondolni, a gyerekszoba berendezései funkcionálisak, használhatók-e még, vagy esetleg bizonyos daraboktól meg kell válnunk, netán be kell szereznünk.Ez egyúttal jó alkalom lehet a szoba stílusának átalakítására, felfrissítésére és mivel a gyerkőcök is megérettek rá, bevonhatjuk őket is a tervezésbe. Egy hároméves már el tudja mondani, mi tetszik neki, már lehet kedvenc színe, vagy mintája, így a végén ő is szívesebben birtokol egy olyan zugot, amit az ő ízlése szerint is formáltak.

gyerekbutor1

Alapvetően egy kisgyereknek sincs szüksége túl sok bútordarabra, ha a születésekor kipipáltuk a gardróbot, arra már nem lesz gondunk, ráadásul, ha jól választottunk, nem csak a ruhákat, de sok egyéb dolgot, játékot is elrejthetünk ide. Az ágy praktikusan lehet állítható hosszúságú, így nem kell rögtön két méteresre kihúzni, ami főleg az elején fontos, hiszen egy 90 cm magas gyerek elveszne egy ekkora ágyban, nincs meg az a fajta biztonságérzete, ami a rácsos ágyban megvolt, és könnyebben le is pottyanhat róla. A másik előnye, hogy akár tini koráig is kiszolgálhatja őt, nem kell egy harmadik, felnőtt méretűre cserélni idő előtt. A jó matrac kulcs, ebbe is, csakúgy, mint a ruhásszekrénybe, érdemes invesztálni. Nem is gondolnánk mennyire más minőségű az alvás egy korszerű matracon.

gyerekbutor2

A kisgyerekek idejük nagy részét a földön töltik, ott játszanak, tologatják a vonatot, a kisautót, akár még ott is olvasnak, ezért fontos, hogy, ha eddig nem volt, szerezzünk be egy nagyobb, puha szőnyeget. Itt a lényeg a tisztántarthatóság, és az, hogy tényleg puha és kényelmes legyen, ezért én kerülném a szizál, vagy egyéb növényi rostból készült darabokat, viszont, ha valaki kedveli az állati bőröket, az is szuper megoldás, mert meleg és a foltok gyakorlatilag leperegnek róla.

gyerekbutor3

2-3 éves korban a gyerekek már elkezdenek színezni, rajzolni is, tehát jó, ha van az ő méreteiknek megfelelő asztal és szék, ahol alkothatnak. Ma már sok cég forgalmaz ilyen termékeket, akár a többi bútorral megegyező stílusban-színben, sőt, ha nagyon dizájn-tudatosak vagyunk, a nagy bútortervezők a kicsikre is gondoltak: a kultikus darabok mini változatban is elérhetők. Ha erre nincs hely, fessünk le egy falszakaszt táblafestékkel, vagy vegyünk gyerek rajztáblát, hogy a kis piktorok kibontakoztathassák a kreativitásukat.

gyerekbutor4

Az egyre több játéknak is egyre több hely kell, ezért fontos a tárolás alapos átgondolása. A plüssöket, Legokat tegyük nagyobb dobozokba, kosarakba, azok között gyakorlati tapasztalatom alapján úgysem lesz soha rend. A kis mütyűröket tegyük fiókrendező rekeszekbe, mi valószínűleg úgysem látunk majd át a káoszon, de legalább a szoba összképe rendezett marad. A könyveket tegyük elérhető helyre, hogy a használójuk egyedül is elő tudja venni, ugyan így a kedvenc játékai, babái se kerüljenek túl magasra, hogy egyedül is játszhasson velük. Nálunk a gyerekeknek nincs külön könyvespolca, a szobájukba vezető folyosón alakítottuk ki a „könyvtár” falat, a mesekönyvek itt, az alsó polcokon laknak, ha olvasni támad kedvük, egyedül is elérik, amit keresnek.
Ha pedig a bútorok kiválasztásán túl vagyunk, fújjuk ki magunkat, jöhet a dekorálás, minden mennyiségben.

Képek: Pinio Barcelona , Bababoo; Pinterest

Ez is tetszeni fog