Quantcast
Kezdőlap Stílus & DesignGyerekszobák Hogyan válasszunk színeket a gyerekszobába?

Hogyan válasszunk színeket a gyerekszobába?

pottyos

Rég elmúltak már azok az idők, amikor egy gyerekszoba színét a benne lakó csöppség neme döntötte el. Ma már nem kell ragaszkodnunk a: ha fiú, akkor kék, ha lány, akkor rózsaszín képlethez. Persze szokásainkból, szocializációnkból adódóan bizonyos színeket társítunk az egyes nemekhez, ám a paletta sokkal szélesebb, mint gondolnánk.

A gyerekszobának nem kell színeiben feltétlenül passzolnia a lakás többi részéhez, hiszen az egy nagyon komplex és sokfunkciós tér. Ám, ha mégis fontosnak tartjuk az egész enteriőr egységességét, akkor érdemes a meglévő színekből kiindulni és ahhoz illeszteni a gyerekszobáét. A legfontosabb: háromnál több szín ne legyen jelen, mert kaotikussá, átláthatatlanná teszi az összhatást. Maradjunk „tónusban”, vagyis a kiválasztott színek különböző árnyalatait használjuk, ami egy remek trükk arra, hogy azt a látszatot keltsük, mintha nagyon színes lenne a szoba, mégis harmonikus és egységes lesz.

színek a gyerekszobában6 színek a gyerekszobában5 színek a gyszobában4

Nagyon erőteljes színeket, mint például a piros, vagy a citromsárga, csak kiegészítőkön, vagy esetleg a tapéta mintájában alkalmazzuk, ne fessük az egész szobát ilyenre, mert a túl harsány árnyalatok egy idő után zavarják a szemet, nyugtalanná tesznek, ezért a gyerkőc nem fogja jól érezni magát benne.

színek a gyszobában3

Ha bizonytalanok vagyunk a színválasztást illetően, válasszunk semleges színeket „háttérnek”. A fehérnek millió árnyalata van, de egy szürke, kék, vagy bézs is jó alap, a bútorok és a kiegészítők majd megszínesítik a teret. A gyerekjátékok többsége amúgy is vidám, élénk színű, tehát nem kell attól tartanunk, hogy egyhangú, unalmas lesz a szoba. De kiindulhatunk egy számunkra kedves festményből, egy bútordarabból, vagy akár egy gyerekjátékból is. Bármi szolgálhat inspirációként. Amikor Hanna lányom első szobáját terveztem, egy lila-zöld csörgőn találtam meg azt a kombinációt, amire aztán az egész szoba színeit felépítettem.

színek a gyszobában színek a gyszobában2

Tehát legyünk bátrak, legyünk egyediek, ne riadjunk vissza a „felnőttes” színektől sem, mert a gyerekszoba színeinek szabálya, hogy nincs szabály, bármiből lehet szép, harmonikus, otthonos teret varázsolni, a hangsúly az arányokon van.

 

Fotók: Pinterest

Ez is tetszeni fog