Quantcast
Kezdőlap Stílus & DesignGyerekszobák Interjú Franta Ágival

Interjú Franta Ágival

pottyos

Franta Ági iparművész lámpái egyszerre stílusosak és bravúrosak. Ötvöződik bennük a kreativitás, a formatervezés magasiskolája és a játékosság. Ági bevallása szerint nem követi az aktuális trendeket, a divatot, lámpái egyaránt illenek a gyerekszobákba és a lakás többi részébe is. A közeljövőben a Lollini Fotóstúdióval közös kollekciót készít.

 

 

Hogyan lett belőled lámpatervező?
– Megálmodtam. Azt mondják, nehéz rólam írni, mert kevesen hiszik el, hogy az álmokat, jeleket, megérzéseket a legvalódibb iránytűként használom.

Honnan inspirálódsz?
– Érdekes ez az inspiráció kérdése. Én nem erőből “alkotok” nem kell, ez jön, megtörténik velem. Észlelem, ha közeledik, megváltozik a világ, hagyom lenni. Pár napja például éreztem, hogy be kell mennem egy pékségbe, valami hívogatott. Nem vettem semmit, viszont kifelé megpillantottam a falfestést, amiről beugrott egy fantasztikus ötlet. Kijöttem, rögtön leírtam, ott ugráltam az utca közepén és végtelen hálát éreztem, hogy ez velem történik. Nyitott tudok lenni és nagyon élvezem.

A stAArlight lámpa szerintem komoly formatervezői bravúr: hogyan vezet az út az ötlettől a megvalósulásig?
– Nagyon inspirált állapotban voltam tavaly ősszel. Egy dolgot éreztem: olyan lámpát fogok készíteni, ami szállítható, praktikus, egyszerű anyagokat használok, furfangos módon lehet összeállítani és ütős design lesz. Ezt érlelgettem magamban, majd mikor éreztem, hogy “jön” akkor felkeltem hajnalban, elkezdtem rajzolni, estére megvolt a kis prototípus, összeállt a szürkelemez alapú ötágú csillag formájú lámpa. Mint a második gyermekemre olyan büszke voltam, a furfangos összeállítás volt már csak a kérdés, de szembe jött velem az utcán egy barátnőm, aki felhívta a figyelmemet a műanyag patentokra. Következő éjjel álmomban összeállt, most szeptember végén pedig a Műcsarnokban lesz megtekinthető a Magyar Formatervezési Díj keretén belül.

FrantaAgi1  FrantaAgi2

 

Nagyon szellemesek a villanykapcsolóid is. Mesélnél róluk?
– Ha lehet kedves egy kapcsoló, akkor legyen. Rajzoltam rá őzikét, baglyot és cinkéim is vannak. Mosolyt csalok vele az arcokra, nekem ez jó cél.

Frantaagi3  FrantaAgi5

  FrantaAgi4

Mesélnél a Lollinivel közös munkátokról is?
-A csillaglámpához kerestem gondolatban fotóhelyszínt. Nagyon láttam magam előtt. Másnap kaptam egy partneri ajánlatról szóló e-mailt tőlük. Elmentem, mikor beléptem a műterembe, láttam, hogy a képzeletem vált valóra. Anitáékat nagyon megkedveltem és mikor a csodás illusztrációikat nézegettem, a kifestős lámpa ötlete villant be. Minden gyerek színezze ki a saját lámpáján a legkedvesebb erdei állatokat. Már a finisben vagyunk, pár hét és kapható.

 

Franta Ági munkái megvásárolhatók a smallgarden.hu-n, a Kontakt Kávézóban, a frantaagi.hu-n és számos hazai, illetve külföldi dizájn webshopban.

 

Képek: www.frantaagi.hu / Franta Ági

Ez is tetszeni fog