Quantcast
Kezdőlap Stílus & DesignGyerekszobák Mire figyeljünk a babaszoba világításával kapcsolatban?

Mire figyeljünk a babaszoba világításával kapcsolatban?

pottyos

 

A babaszoba berendezésének egyik sarkalatos pontja a világítás megtervezése és a lámpák beszerzése, majd megfelelő helyre való felszerelése. Nagyon fontos, hogy néhány alapszabályt betartsunk, hogy biztosítsuk babánk nyugodt és biztonságos pihenését – ebben szeretnénk most segítséget nyújtani Neked.

 

 

A babaszoba berendezése: lámpák, fények, világítás

A babaszoba berendezésének egyik sarkalatos pontja a világítás megtervezése és a lámpák beszerzése, majd megfelelő helyre való felszerelése. Nagyon fontos, hogy néhány alapszabályt betartsunk, hogy biztosítsuk babánk nyugodt és biztonságos pihenését – ebben szeretnénk most segítséget nyújtani Neked.

A kisbaba édesanyja hasában 9 hónapon keresztül keveset vesz észre a kinti fények változásából, azonban amikor megszületik, azonnal érzékeli a kontrasztot éjszaka és nappal között. A napszakok változása egy idő után ismerős rutinná alakul, és segít a kicsinek az alvás és ébrenlét szakaszai közti eligazodásban. Ezért fontos, hogy mi is mindent megtegyünk azért, hogy minél hamarabb megtanítsuk pici babánkat különbséget tenni éjszaka és nappal között. Törekedjünk rá, hogy gyerekünk az ébrenléti idejében minél többet legyen természetes fényben – ha tudjuk, ilyenkor kerüljük a mesterséges világítást. Sok babának a nyugodt alváshoz sötétre van szüksége, ezért javasoljuk, hogy az ablakok elé kerüljenek sötétítő függönyök, vagy használjunk redőnyt, reluxát, hogy kizárjuk a zavaró külső fényeket.

babyberry lampa

A világítást úgy tervezzük meg, hogy legyen egy fő fényforrás, a mennyezeti lámpa vagy csillár, ami bevilágítja az egész szobát, de semmiképpen sem közvetlenül a kiságyra irányul a fénye. A nagylámpán kívül mindeképpen javasoljuk, hogy legyen egy kisebb fényű helyi világítás is, amit felkapcsolhatunk, amikor tisztába tesszük vagy megetetjük a picit – ezt érdemes a szoptatós fotel vagy a pelenkázó állvány közelében elhelyezni. Itt is ugyanúgy figyelj rá, hogy a kislámpa sose süssön a baba szemébe, és fénye ne legyen túl erős, nehogy azt higgye a pici, hogy nappal van már! Szintén elhelyezhetünk egy kisebb lámpát vagy falikart a gyerek ágya közelében is, mert hamar eljön majd az esti mesék időszaka is: akár mi mesélünk neki, akár ő olvasgat magának, egy kis fényre mindenképp szükség lesz. Végül pedig éjjeli fényről is érdemes gondoskodni, aminek az a különlegessége, hogy egészen halvány fényt bocsát ki, így takarékos, és éjjelre sem kell lekapcsolni. Az éjjeli fénynek két praktikus haszna van: egyrészt úgy tudod megnézni a picit, ha épp felsír az éjszaka közepén, hogy nem kell extra fényt felkapcsolj (ami teljesen kiverné az álmot a szeméből), másrészt pedig később, amikor a nagyobbacska gyerekek elkezdenek félni a sötétben, az állandó fény segít nekik a nyugodt alvásban, mert sosem marad teljesen sötét a szobájukban. Arra viszont mindig figyeljünk a világítótestek helyének kiválasztása során, hogy a pici gyerekek ne érhessék el a lámpákat, vezetékeket, és a konnektorokat is tegyük biztonságossá bababarát megoldásokkal!

         

A megfelelő világítás kialakítására azért is érdemes sok figyelmet fordítani, mert nem csak funkcionális hasznuk van, hanem több helyi fénnyel (falikarok, gömblámpák, speciális éjjeli fények) barátságosabbá tehetjük a babaszobát, és a jól kiválasztott lámpákkal különleges, egyedi hangulatot varázsolhatunk gyerekünk saját kis kuckójába.

         

www.babyberry.hu

 

Ez is tetszeni fog