Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. Babaápolás természetesen

Babaápolás természetesen

pottyos

A babák finom bőre speciális gondoskodást igényel, esetükbe különösen fontos, hogy természetes alapanyagokból készült kozmetikumokat használjunk! Ne feledjük, hogy a kímélő, vegyi anyag mentes készítményekkel megelőzhetjük az életre szóló bőrbetegségek kialakulását! Cikkünkben néhány, otthon is elkészíthető nélkülözhetetlen babaápoló szert mutatunk be.

A babák finom bőre speciális gondoskodást igényel, esetükbe különösen fontos, hogy természetes alapanyagokból készült kozmetikumokat használjunk! Ne feledjük, hogy a kímélő, vegyi anyag mentes készítményekkel megelőzhetjük az életre szóló bőrbetegségek kialakulását! Cikkünkben néhány, otthon is elkészíthető nélkülözhetetlen babaápoló szert mutatunk be.

szamartej

Szerencsére a babaápolási termékeket gyártó vállalatok egyre inkább a természetes alapanyagok felé fordulnak, és kivonják termékeikből a vegyi anyagokat. Érdemes olyan termékeket választani a boltok polcairól, amelyek biotermesztésből származó összetevőkből készültek, így elkerülhető, hogy valamilyen permetezőszer-maradványt kenjük a kicsi bőrére. Figyeljünk oda, hogy a dobozon szerepel-e valamilyen natúrkozmetikai minősítés, ugyanis csak ezek jelzik biztosan, hogy nincs semmilyen mesterséges, vegyi anyag a babaápolóban (a ménősítések kalauzát itt olvashatja). Ha szeretünk otthon kevergetni, akkor mi is készíthetünk kiváló babaápoló krémeket, olajokat és fürdetőket a kicsinek.

Az első pár évben a megfelelő pelenkázás és a krémezés nagyon fontos, hiszen a leggyakoribb bőrproblémának a pelenkakiütések számítanak. Választhatunk textil és papírpelenkát egyaránt: előbbinél ügyeljünk, hogy kímélő ökomosószerrel tisztítsuk őket, de kipróbálhatjuk nagyanyáink kifőzési módszereit is a tökéletes eredmény eléréséhez. A papírpelenka kiválasztásánál győződjünk meg róla, hogy az adott termék nem tartalmaz plusz vegyi anyagokat, illatanyagokat, mert ezek irritálhatják a babapopsi érzékeny bőrét. Ma már kiváló puha, természetes pamuttal dúsított eldobható pelenkák kaphatóak az üzletekben. A klasszikus popsitörlő helyett is készíthetünk saját popsitörlőt. Nem kell hozzá más, mint egy teljesen natúr papírból álló, vastag konyhai papírtörlő-tekercs. Ezt kettévágva a gurigákat belemártjuk egy speciális keverékbe, ami főként ¾ részt forralt vízből, egy evőkanál tiszta aloe vera gélből, egy evőkanál natúr folyékony szappanból, 10 csepp grapefruit mag kivonatból és egy 1 teáskanál olíva-vagy mandula olajból áll, ezt gazdagíthatjuk narancs vagy levendula illóolajjal is.

A tisztítás után mindig kenjük be a baba popsiját krémmel, mert ez megvédi a bőrt a nedves és maró vizelettől, széklettől, illetve hidratálja és ápolja a már felpuhult bőrfelszínt. Otthon is készíthetünk kiváló, természetes babapopsikrémet: fél csésze kókuszolajba keverjünk 1 evőkanál körömvirág-kivonatot, 1 evőkanál kamillavirág-kivonatot, dúsítsuk negyed csésze shea vajjal és igény esetén 1 teáskanál nyílgyökér vagy cink-oxid porral. Ezek az antibakteriális és ápoló összetevők minden bizonnyal megvédik a kicsink bőrét. Figyeljünk oda, hogy minél gyakrabban cseréljük a pelust, ne érintkezzem sokáig az érzékeny bababőr a vizelettel vagy a széklettel, így elkerülhető a bőr felpuhulása és elázása.

Ezen túl a pici babák bőre általában nem igényel komolyabb ápolást, talán az esti fürdetésre kell még egy kis figyelmet szánnunk. Ne áztassuk sokáig a kicsit a kádban, bármenynire is szeret pancsolni, mert a víz kiszáríthatja a bőrét. Fürdetéshez tegyünk pár csepp körömvirág vagy kamillaolajat a vízbe, és gyengéden tisztítsuk a baba bőrét, haját, a nagyobb totyogóknál már használhatunk természetes, aloéval, sheavajjal készült finom, hidratáló szappanokat is. Ha úgy érezzük, hogy száraz a babánk bőre, akkor pár csepp olívaolajjal és kókuszolajjal kenhetjük be a kicsi érzékeny bőrét fürdés után. A hosszabb hajjal rendelkező babák vagy kisgyerekek számára kereshetünk kifejezetten nekik készült natúrsampont, amely nemcsak kíméletesen tisztítja a hajat, de a szemüket sem irritálja.

 

www.szamartej.hu

 

 

Ez is tetszeni fog