Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. Császáros heg: mivel teszel ellene és mivel érte?

Császáros heg: mivel teszel ellene és mivel érte?

pottyos

A császáros heg életre szóló dísze a testnek. Van, amikor szemérmesen megbújik a fehérnemű alatt, van, amikor szúr, fáj, zsibog. Vagy pont ellenkezőleg: teljesen érzéketlenné válik a környezete, akár évekkel a heg keletkezése után is. Te tudod, hogy mivel teszel ellene és mivel érte? Hogy mitől gyógyul szebben, mitől múlhat el a fájdalom, vagy az érzéketlenség? Ezt fogjuk most körüljárni Bagyinka Tímeával, a LoveYourBelly-módszer megalkotójával.

A heg szerkezetileg egy megvastagodott rostgazdag szövet, ami viszont igen szegény erekben és idegekben.  

Ha nincs benne ideg, mégis hogy tud ennyire fájni?

Ugyan a heg érzéketlen, de ha szúró fájdalmat érzünk a területén, az azért van, mert nyomja az alatta lévő szövetek idegeit. Ez nehezít meg például a lépcsőn való felfelé vagy lefelé(!) közlekedést, vagy bizonyos tornagyakorlatok kivitelezését.

Mit tehetünk, hogy ne fájjon?

Ha el tudjuk fogadni, hogy ez a fájdalom természetes és megtanulunk nem félni ettől a fájdalomtól, elkezdhetjük fokozatosan terhelni az alhasat. Mert bizony az egyetlen biztos módszer a heg okozta problémák kezelésére, legyen ez a felszínen vagy a hasüregben, az a mozgás és a mozgatás!

Tapasztalhatjuk, hogy a friss császárhegen bizony nem segít a pici emelgetése és az ágyból kikelés sem… Bár én nem vagyok haskötő párti, mert a haskötő folyamatos használata altatja az izmokat, de ha eleinte szükséges, akkor használd! Ahhoz, hogy a heg kockázatmentesen gyógyuljon, nyugalomra van szüksége. Érdemes tehermentesíteni ezt a területet, az izmokkal való munkát pedig úgysem ússzuk meg a későbbiekben.

Torna?

A hegnek, mint mindennek ezen a gyönyörű bolygón, oxigénre van szüksége a regenerációhoz. Ezt mozgással és mozgatással tudjuk biztosítani. Amíg nem kezdhetjük el a tornát, addig a heg masszírozását tegyük a napi rutin részévé! A külső gyógyulás után, ami általában két-három hét, elkezdhetjük gyengéd, simító mozdulatokat, amelyek mindig összetartanak, de minden ellentétes, szétfeszítő, egymástól távolodó irányú mozgást nélkülöznek.

Bármennyire is azt érzed a 6 hetes kontroll után, hogy most és azonnal képes vagy belekezdeni minden új vagy jól bevált sportba, fogadd meg, hogy a heged miatt TILOS ilyen hamar elkezdened! Ha fele annyi hegsérvet láttál volna már életedben, mint amennyit én láttam rekreációs szakemberként, nem kételkednél ebben egy pillanatig sem. A hegnek idő kell a gyógyuláshoz. Megjegyzem, nem hat hét, de még nem is tíz hét. Egyrészt kívülről, másrészt belülről is fel kell épülnie. Ami gyakran egy egész év is lehet.

Viszont az első három hónap elteltével kezdhetjük a tornát. A fokozatosság elvét MUSZÁJ betartani! Vigyázz a terheléssel! És itt most megint nem azt feltételezem, hogy azonnal egy két kilós lábsúllyal a bokádon fogsz kitöréseket végezni, mert tudom, hogy nem. Egy egyszerű lábemelésre gondolok, ami azonnal aktiválja a törzsizomzatot, vele együtt az alhas izmait. Biztos vagyok benne, hogy érezni fogod, amit kell. Lehet, hogy fizikailag azonnal bírnál egy 30-40 perces tornát, de a kezdetekkor vedd figyelembe, hogy a heged egy friss sérülés, az állapota nem függ a te izomerődtől. A testünket fokozatosan kell visszavezetni a mozgás világába ezzel az újonnan szerzett kis testékszerrel. Mert neki még minden újdonság. A “bemozgatás” hatására pedig újra életre fog kelni a pocink.

A szétnyílt hasizom (rectus diastasis) nagyobb arányban fordul elő császáros anyukáknál?

Ez a feltevés teljesen téves. Az, hogy császárral szültél, nem befolyásolja a rectus diastasis megjelenését sem egyik, sem másik irányba. Végre egy jó hír! Inkább a várandósság előtti és alatti aktivitásunk, a testtömeg gyarapodás, a pici súlya és elhelyezkedése, az életmód, no és a gének vannak rá hatással. Viszont az nagyon fontos, hogy még jobban figyeljünk a hegre, ha császármetszéssel hoztuk világra a picit, és azt tapasztaljuk, hogy szétnyílhattak a hasizmaink, mert ez kötőszöveti gyengeségről árulkodik. A hormonoknak a várandósság alatt többek között az a feladatuk, hogy segítsék a szövetek lazulását, növelve ezzel a mobilitásukat és a fexibilitásukat. Ez érvényes a bőrszövetre is és a kötőszövetekre is. És a heged is ugyanúgy a te szöveted, a te genetikád!
 
Összegezve, a türelem és a kitartás nagy erény itt is, mint az élet összes területén. Szeressétek magatokat, a császárhegetekkel együtt! Mert a szeretet törődés, ami sosem marad viszonzatlan…

Ez is tetszeni fog