„Hasonlítanak egymásra, mint két tojás!” „ Olyan szeplős, mint a pulykatojás!” A tojás mindennapi életünk része, egészen az őskortól fogyasztjuk, hiszen viszonylag könnyű volt megszerezni a táplálékért elröppent madarak tojásait a védtelenül hagyott fészekből. A tojás fogyasztásának egészségügyi előnyeiről kevesebb szót ejtünk, viszont mindenkinek beugrik, hogy „hú, attól magas lesz a koleszterinszintem nem?”. Nos – igen is, meg nem is. Körbejártuk a tojástémát, lássuk mire jutottunk.
A tények:
• a tojás tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat, ami szükséges a szervezetünk számára, de mi magunk nem tudjuk előállítani
• segíti felépíteni és szinten tartani az izomtömeget és biztosítja a jóllakottság érzését, ami fogyókúrás diétánál kifejezetten előnyös
• természetes D-vitamin és kolin-forrás
• A-, B12-, B2-vitamin tartalma is jelentős
• szeléniumot, luteint és zeaxantint tartalmaz, ami a szemek egészségéhez nélkülözhetetlen.
De lássuk milyen tojások vannak a piacon, és mégis mihez kezdhetünk velük?
Tyúktojás
A boltok polcairól, termelői piacról, bioboltból – legjobb esetben a mama kamrájából – beszerezhető tojást mindenki ismeri. Esszük főzve, buggyantva, nyersen (!), ki rántottát, ki omlettet, ki tükörtojást készít belőle. Süteményt sütünk, tésztát készítünk belőle, pogácsát kenegetünk vele, quiche-be tesszük. A tojást ezer módon használjuk a konyhában és nagyon hálásak vagyunk neki ezért.
Nos, mondanunk sem kell, hogy az igazi tanyasi, a fészekből melegen összegyűjtött tojásnál nincsen jobb és finomabb. De a boltok polcain jócskán figyelnünk kell arra, milyen tojást választunk. Tudtad, hogy a tojásokra kódokat nyomtatnak? Van 0, 1, 2, 3-as kóddal kezdődő is. És azt tudod, hogy ezek mit jelentenek? Mi most elmondjuk:
0: ökológiai tartás – az igazi „biotojás”, szabadtartású, ellenőrzött táplálékkal etetett tyúkok (a legdrágább, legjobb minőségű tojások)
1: szabad tartás – „tanyasi” tojás, az állatok elegendő élettérrel rendelkeznek
2: alternatív, istállós vagy mélyalmos tartás – sűrűn, kis mozgástérrel tartott tyúkok
3: ketreces tartás – az állítok kis ketrecekben, a mozgás lehetőségétől teljesen megfosztva élnek (a legolcsóbb, legrosszabb minőség)
Nem kérdés tehát, ha kiváló minőségű, erőszakmentes tojást választanál, keresd a 0-s kódú tojást a dobozokban! A tojáskódokról többet olvashatsz ITT.”
Kacsa- és libatojás
Amennyire könnyen elérhető, annyira ellenjavallott a fogyasztása. Kereskedelmi értékesítése tilos, de a saját alomból származó tojás fogyasztása is óriási körültekintést igényes, és egyáltalán nem biztos, hogy megússzuk betegség nélkül. A kacsa és a liba is szeret a sárban, tavakban pancsolni, így nem tartoznak kifejezetten a legtisztább állatok közé. Ha lehet, te is kerüld el! Húsvéti tojásnak mondjuk pont jó lesz, ha kifújod, és megfested.
Strucctojás
Igazi kuriózumnak számít, itthon is kapható, keress csak rá bátran. A strucctojás óriási, és a kalóriatartalma is ennek megfelelő: mintegy 2000 kalóriát tartalmaz! A hatalmas tojás 45%-át zsír, 47%-át pedig fehérje teszi ki. A tyúktojáshoz képest kevesebb az A-vitamin és E-vitamin tartalma, de tiaminból (B1-vitamin) jelentősebb mennyiséghez juttatja a szervezetet. Vasban és magnéziumban gazdagabb a tyúktojásnál, de cinkből és mangánból kevesebbet tartalmaz. Koleszterinben és telített zsírsavban is szegényebb, mint kisebb társa. A felszolgálása is gondot okoz, mert igen nagy családdal vagy vendégsereggel kell rendelkezzünk, hogy elfogyjon a 24 tyúktojásnyi gigantikus rántotta.
És hogy mit készíthetünk belőle? Óriási tojáslepényt, frittatát, de akár meg is főzhetjük. Erről külön videó is található a youtube-on, íme (én úgy látom, hogy kicsit lágyan szeretik):
Fürjtojás
Ha már volt gigantikus, akkor legyen mikroszkopikus méretű tojás is. Kis túlzással tényleg az, mindenesetre feltörni és egyesével meghámozni igen macerás, mégis sokan választják ezt a fogyasztási módot. Vitamin- és ásványianyag-tartalmát tekintve nem mutat különösebb eltérést a tyúktojáshoz képest, így leginkább csak a származása alapján számít igazi ínyencfogásnak – emiatt sok étterem is szívesen kínálja. Méretéből adódóan salátákban remekül mutat, de levesek betétjeként is előszeretettel használják. Darabja 16 kalóriát tartalmaz (10 grammos tojással számolva).
Gyöngytyúk-tojás
Szintén kicsike méretű tojás, egy darab csupán 45 kalóriát tartalmaz. A tojás 24% zsírt 76% fehérjét tartalmaz. Koleszterinben szegényebb, mint a tyúktojás. A vadmadarak tojásaihoz képest kevéssé erőteljes az íze, a fehérje pedig nagyon könnyen, kiváló állagú habbá verhető. Tárolása is egyszerűbb és könnyebb, mint a tyúktojásé. Számos módon elkészíthetjük: grillezve, tükörtojásként, tésztába töltve, vagy akár pörköltként is.
Emutojás
Egy tucat tyúktojásnak megfelelő mennyiségű, 50% tojássárgából és 50% tojásfehérjéből álló, sütemény készítéséhez is kiválóan felhasználható tojásról van szó. Meglepő, zöldes héja alatt kb 670 kalóriányi alapanyag rejtőzik.
Galambtojás
Azon túl, hogy mindenhová beköltöznek és odapiszkolnak, a galambok még arról is híresek, hogy a tojásuk különösen jó hatással van bőrünk egészségére. Tojásaik kiváló minőségű fehérjeforrásnak bizonyulnak, ráadásul zsírtartalmuk is alacsony. Vasat, kalciumot,lecitint tartalmaznak, A-, B1-, D-vitaminban gazdagok, emésztésük könnyű, könnyen felszívódnak ezért kisgyermekek, idősek és terhes/szoptató kismamák számára kifejezetten előnyös lehet a fogyasztása. Főzve, omlettként, rántottaként, töltelékként, salátában fogyasztják.
Pulykatojás
Szintén könnyen elérhető, mégsem esszük. Vajon miért? Darabja 135 kalóriát tartalmaz, bár nem nagyon értékesítik, mert a belőlük kikelő madár húsa értékesebb, a tojó pedig évente csak kevés tojást rak. A méretét tekintve másfélszer nagyobb a tyúktojásnál és az íze krémesebb.
Rengeteg madár tojása fogyasztható még, a sirálytól kezdve a rhea madárig, most csak a leggyakrabban fogyasztottakra koncentráltunk.
Mindegyik állatfaj tojására igaz, hogy a vitaminok és ásványi anyagok (no meg a kalóriák) jelentős része a tojássárgában található. De akkor most mi a helyzet a koleszterinnel?
Nos – a tojás valóban magas koleszterintartalommal bír, viszont kevés telített zsírsav található benne, és ez az, ami a vérünk koleszterinszintjének emelkedéséért igazán felelőssé tehető.
Az ördög a részletekben rejlik – ezúttal a tojás elkészítésének módja az, ami számít. Ha a tyúktojást vesszük alapul, akkor a buggyantott tojás mindössze 71 kalóriát és 2 g telített zsírsavat tartalmaz, de ha baconnel és holland mártással készített Benedikt tojást lakmározunk reggelire, azzal 800 kalóriát és rengeteg egészségtelen telített zsírsavat (26 grammot!) juttatunk a szervezetünkbe.
Szóval csak bátran fogyasszunk tojást (napi 1 egészen biztosan nem jelent kockázatot), csak figyeljünk rá, hogy hogyan készítjük el!
Jó étvágyat! 🙂
Felhasznált anyagok:
http://edition.cnn.com/2017/04/14/health/eggs-healthy-food-drayer/index.html
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/eggs/
http://www.livestrong.com/article/345784-nutritional-facts-on-ostrich-eggs/
http://hhtip.com/the-nutritional-value-of-pigeon-eggs/